Nieuws/Binnenland
866625
Binnenland

Anti-terreuroefening op vliegveld Eindhoven

Een gekaapt passagiersvliegtuig was donderdag het toneel van een grootschalige anti-terreuroefening op Eindhoven Airport. Rond 12.50 uur landde daadwerkelijk een KDC-10 transportvliegtuig van de luchtmacht, gevuld met 'gijzelaars' en 'terroristen'. Het vliegtuig werd daarvoor onderschept door twee F-16 straaljagers, die het vliegtuig met gijzelaars dwong te landen.

Het ging om een oefening waarin alle facetten van een vliegtuigkaping werden getraind. Vanaf de coördinatie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), het onderscheppen van het vliegtuig, de bijbehorende bestuurlijke procedures tot en met het inzetten van onderhandelaars, alle hulpdiensten en speciale eenheden die vallen onder de Dienst Speciale Interventies (DSI) van de politie.

De oefening werd al vanaf juni voorbereid. Betrokkenen laten weten dat er voortdurend wordt getraind op operaties tegen terreur. „Alle scenario's worden keer op keer geoefend', zegt een van hen. „Als er waar dan ook ter wereld nieuwe ontwikkelingen op terreurgebied zijn, worden die direct opgepikt en meegenomen in de trainingen. Hoewel er op dit moment geen concrete dreiging is, trainen we zo realistisch mogelijk om ons zo goed mogelijk op alles voor te bereiden. Kosten nog moeite worden gespaard.”

Korte tijd na de landing van het gekaapte vliegtuig komen de eerste leden van de DSI al onopvallend de achterpoort van het vliegveld binnenrijden. Ze groeperen en prepareren zich bij de door bomen gedekte vliegtuighangars.

Nog geen tien minuten later komen de andere anti-terreureenheden met twee speciale ladderwagens binnen om de passagiers in het vliegtuig te kunnen bevrijden. Terwijl de eerst aangekomen teams alvast de locatie rond het vliegtuig verkennen en in actie kunnen komen als dat direct nodig is, bereiden de andere eenheden zich voor. Met alle informatie die wordt verzameld, maken ze een aanvalsplan.

Rond de kaping gebeuren verschillende incidenten waarop alle deelnemers van de oefening snel moeten inspelen. Zo worden er gijzelaars gedood en een deel van de gegijzelden vrijgelaten.

Uiteindelijk bestormen de anti-terreureenheden het vliegtuig door de voor- en achteringang. De 'terroristen' worden overmeesterd en de gijzelaars bevrijd.