Nieuws
866648
Nieuws

Vakantie naar Alpenland nu 20% duurder

Nederlanders minder op vakantie naar Zwitserland bij duurdere frank

Het is fijn om naar Zwitserland op vakantie te gaan, maar er zit wel een nadeel aan: Zwitserland is nogal duur. Daar komt nog bij dat het eigenwijze land een eigen munt heeft: de Zwitserse frank. En afhankelijk van de koers kan uw vakantie daardoor nóg duurder uitvallen...

Het economisch bureau van ABN Amro vergeleek de koers van de frank met het aantal Nederlanders dat jaarlijks naar Zwitserland op vakantie gaat. Conclusie: Nederlanders laten zich bij de keuze van hun vakantieland waarschijnlijk nogal wat gelegen liggen aan de koers van de munt. Sinds 2007 is de Zwitserse frank flink duurder geworden ten opzichte van de euro. Het aantal Nederlandse vakanties in Zwitserland nam daardoor behoorlijk af, zoals te zien is in onderstaande grafiek (bron van de statistieken: Centraal Bureau voor de Statistiek).

 

 

(Indien de grafiek niet goed wordt weergegeven op uw scherm, kunt u deze link gebruiken.)

Vakantie naar Zwitserland 20% duurder

Dit is slecht nieuws voor de Zwitsers, want een vakantie naar het Alpenland is sinds kort nóg duurder geworden. Twee weken geleden besloot de Zwitserse centrale bank plotseling de koppeling van de frank met de euro los te laten. Daarop spoot de koers van de frank met meer dan 20% omhoog. En zo wordt uw vakantie naar Zwitserland dus ook zo'n 20% duurder.

Dorp met eigen wisselkoers

Het Zwitserse skidorp Grächen heeft er trouwens iets op gevonden. Gedurende de wintermaanden creëert het dorp sindsdien een eigen wisselkoers van 1,35 frank per euro. Daardoor is de frank in Grächen zo'n 33% goedkoper dan in de rest van Zwitserland. De meeste hotels, winkels, skipistes en restaurants in het dorp doen mee. Dankzij de fictieve wisselkoers ziet Grächen meer buitenlandse toeristen komen dan dorpen in de omgeving.

Meer over het Zwitserse dorp met de eigen wisselkoers leest u hier.