Nieuws/Binnenland
866693
Binnenland

'Amsterdam verbood optreden Turkse band niet'

Burgemeester Eberhard van der Laan ontkent dat hij een Turkse band zaterdag heeft verboden op te treden in Amsterdam. De rockgroep Grup Yorum stond op het programma in partycentrum SkyPalace in Osdorp, maar dat ging op het allerlaatste moment niet door. Door de band werd gesuggereerd dat de burgemeester de show zou hebben verboden op last van de AIVD.

Op vragen uit de gemeenteraad over de kwestie benadrukte Van der Laan donderdag dat hij zaterdagavond pas werd geïnformeerd over het concert van de band die 'te linken zou zijn aan een terroristische organisatie, opruiende teksten gebruikt en geweld verheerlijkt'. Hij sprak daarop af dat er een rechercheur, een officier van justitie en een tolk bij het optreden aanwezig zouden zijn, om te kunnen ingrijpen op het moment dat er strafbare uitingen werden geconstateerd. Zover kwam het echter niet. De eigenaar van de zaal stak er zelf een stokje voor. Volgens VVD-raadslid Dilan Yesilgoz stonden op dat moment al tientallen fans voor de deur.

Volgens de burgemeester van Amsterdam werd de komst van Grup Yorum eerder door zijn collega's in Den Haag, Rotterdam en Amersfoort wel verboden. Hij kon niet ingaan op vragen uit de raad waar de 'belastende informatie' over de band vandaan komt.