Nieuws/Buitenland
866701
Buitenland

'Grieken hebben problemen zelf veroorzaakt'

De vicekanselier en leider van de Duitse sociaaldemocraten Sigmar Gabriel heeft donderdag in het Duitse parlement beklemtoond dat de problemen in Griekenland veroorzaakt zijn door de Grieken zelf. Volgens hem is de economische ongelijkheid in het land een gevolg van Griekse problemen, zoals corruptie en vriendjespolitiek. Daar geeft het land nu de geldschieters de schuld van.

Gabriel, die ook minister van Economische Zaken is, zei dat het Zuid-Europese land beter in de eurozone kan blijven. Maar de nieuwe premier Alexis Tsipras moet dan wel aan de voorwaarden voldoen die in 2010 zijn afgesproken voor het verlenen van noodkredieten. Griekenland mag de rest van Europa niet belasten met zijn interne politieke problemen, aldus Gabriel.

Veel Grieken beschouwen het Duitsland onder Merkel als de drijvende kracht achter de strenge bezuinigingspolitiek van de regering tot Tsipras begin deze week premier werd. Als eerste officiële optreden legde de links-radicale Tsipras in Athene bloemen bij een monument ter nagedachtenis aan tweehonderd Griekse communisten die door Duitse bezetters werden gedood.