Nieuws/Binnenland
866707
Binnenland

Waarschuwing: 'Ebolavirus muteert'

Een krappe week nadat er hoopvol nieuws over de ebolacrisis kwam - het aantal nieuwe gevallen neemt af - luiden wetenschappers opnieuw de noodklok. Het virus is gemuteerd en daardoor mogelijk besmettelijker.

Dát het ebolavirus muteert is in principe niet heel vreemd. Ebola is een zogenaamd RNA-Virus, net zoals hiv en griep, met een grote mutatiegevoeligheid.

Het goede nieuws is dat een virus na mutatie minder dodelijk kan worden, maar tegelijk aan de andere kant ook besmettelijker. Wetenschappers vrezen voor het laatste. Een team van het Instituut Pasteur in Frankrijk is daarom gestart met de analyse van honderden bloedmonsters van ebolapatiënten uit Guinee om daar achter te komen.

'Doemscenario'

Geneticus Anavaj Sakuntabhai: "We hebben al een aantal gevallen gezien zonder symptomen. Deze mensen kunnen het virus mogelijk sneller verspreiden, maar dat weten we nog niet zeker."

Viroloog Jonathan Ball van de Universiteit van Nottingham vindt het iets te vroeg voor dergelijke speculaties. Tegenover de BBC zegt hij: "Het is nog onduidelijk of er meer mensen zonder symptomen opduiken. We weten wel dat dergelijke infecties voorkomen, maar of dat er nu meer zijn dan eerst is nog lastig vast te stellen."

Een andere zorg van wetenschappers is dat het ebolavirus na mutatie via de lucht zou kunnen verspreiden. Nu kan dat 'alleen' via lichaamssappen. "Wat zeker is, is het feit dat er mutaties zijn. Het is belangrijk dat we deze onderzoeken om eventuele risico's in te schatten", zegt viroloog Noel Tordo van het Instituut Pasteur.

Vaccin

Het onderzoeksteam in Parijs hoopt tevens een beter inzicht te krijgen in de vraag waarom sommige mensen het ebolavirus overleven en anderen niet. De overlevingskans tijdens de huidige uitbraak is ongeveer 40%.

In totaal zijn meer dan 22.000 mensen besmet geraakt met ebola. 8.795 mensen in Guinee, Sierra Leone en Liberia zijn overleden aan het virus.