Nieuws/Binnenland
866714
Binnenland

Kamer wil uitleg over vacature NZa-voorzitter

De Tweede Kamer wil opheldering over de vacature voor een nieuwe voorzitter van de raad van bestuur van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Daarin staat onder meer dat de kandidaat ervaring moet hebben bij minimaal twee ministeries.

Veel partijen zijn daarover verbaasd, omdat vorig jaar uit onderzoek juist bleek dat er een te grote verwevenheid is tussen de NZa en ministeries. ChristenUnie-leider Arie Slob, die van een blunder van formaat sprak, vroeg daarom donderdag een debat aan met minister Edith Schippers (Volksgezondheid). Daarvoor bleek onvoldoende steun, maar een meerderheid wilde wel dat Schippers eerst in een brief tekst en uitleg geeft.

Die brief moet er voor dinsdagmiddag zijn. Volgens Slob moet de onafhankelijkheid van de NZa boven elke twijfel zijn verheven. Ook andere fracties denken er zo over. „De NZa heeft geen lakei nodig, maar een onafhankelijk bestuurder”, zei CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot.

De NZa lag vorig jaar herhaaldelijk onder vuur. Schippers liet onderzoek doen naar het functioneren van de waakhond na de zelfmoord van een NZa-medewerker, die een dik dossier achterliet met zaken die niet goed gaan bij de organisatie.

Schippers benoemde in juni vorig jaar een interim-voorzitter van de NZa nadat de twee bestuursleden waren opgestapt. Die deden dat na ophef door berichtgeving in NRC Handelsblad over (dienst)reizen die regelmatig op kosten van organisaties of bedrijven zouden zijn gemaakt waar de NZa toezicht op moet houden of die opdrachten krijgen van de zorgautoriteit.