Nieuws/Binnenland
866898
Binnenland

PVV schrapt hoofddoekjesverbod in vijf provincies

Voor de PVV is het hoofddoekjesverbod voor ambtenaren niet langer overal heilig.

De provinciale afdelingen in Flevoland, Zeeland, Noord-Brabant, Zuid-Holland en Noord-Holland hebben het verbod uit het verkiezingsprogramma gehaald. Dat schrijft dagblad Trouw.

In minstens twee provincies ligt de reden daarvan in de eventuele coalitievorming. „Als je mee wilt besturen, dan moet je er geen dingen in zetten waarvan je weet dat die op veel weerstand zullen stuiten”, verklaart de Zeeuwse PVV-lijsttrekker Peter van Dijk.

In 2011 stelde de PVV nog dat ambtenaren, Statenleden en gedeputeerden niet welkom waren als ze met een hoofddoek in het provinciehuis rondliepen.

PVV-leider Geert Wilders reageerde naar aanleiding van het artikel. "Ik schrijf provinciale afdelingen niet voor wat er in hun verkiezingsprogramma's moet komen. ,Daar gaan provincies helemaal zelf over,. Ik heb me er niet mee bemoeid.'' Volgens Wilders staat overigens ,,buiten kijf dat we allemaal anti-islam zijn.''

De PVV doet weer in alle provincies mee aan de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart. Die verkiezingen bepalen ook de nieuwe samenstelling van de Eerste Kamer.