Nieuws/Binnenland
866978
Binnenland

NS schrapt treinen om winterweer

Treinreizigers moeten donderdag rekening houden met een flink aantal uitgevallen treinen. De NS schrapt 20 procent van de geplande ritten in verband met het verwachte winterweer. Mensen moeten rekening houden met een langere reistijd, vaker overstappen en drukte in de trein.

In de Randstad rijdt daarom donderdag elk half uur een trein. Normaal gesproken komt er elk kwartier een nieuwe trein. In provincies als Friesland, Groningen, Drenthe en Zeeland verandert er niets aan de reguliere dienstregeling.

Door volgens een winterdienstregeling te rijden, is er meer ruimte om eventuele winterse storingen op te lossen en ontstaan er minder snel files op het spoor. In vergelijking met een 'normale dag' rijdt donderdag ongeveer 80 procent van de treinen.

ProRail zet extra sneeuw- en storingsploegen in. Ook staan meerdere hulplocomotieven klaar om eventuele problemen als gevolg van sneeuw of strenge vorst snel op te lossen. Treinen worden zo veel mogelijk verlengd, maar doordat er minder treinen rijden zal het volgens NS en ProRail druk zijn in de treinen.

De PVV is niet te spreken over de maatregel van de spoorwegen. „De NS moet donderdag dubbel zo hard z'n best doen om de dienstregeling aan te houden in plaats van de helft bij voorbaat te schrappen”, reageerde PVV-Kamerlid Barry Madlener woensdag. De partij kondigde aan vragen te stellen aan de verantwoordelijk minister.

Of het donderdag tot problemen komt, is nog maar de vraag. Weeronline.nl meldt dat er wel sneeuw kan vallen, maar dat de kans aanwezig is dat de sneeuw lang niet overal zal blijven liggen. Dat heeft vooral te maken met de harde wind. De temperatuur komt vermoedelijk boven de nul graden uit overdag. Voor een langere periode wordt regelmatig winters weer verwacht.