Nieuws/Buitenland
867002
Buitenland

Grieken stoppen met bezuinigen

Het nieuwe Griekse kabinet van premier Alexis Tsipras was woensdag voor het eerst bijeen voor een ministerraad. Meteen werd een reeks maatregelen afgekondigd die duidelijk maken dat de nieuwe regering wil stoppen met het strenge bezuinigingsbeleid dat is opgelegd in ruil voor miljardensteun uit de EU.

De Griekse bevolking kreeg de nieuwe maatregelen in flarden van diverse ministers te horen. Zo krijgen duizenden ontslagen ambtenaren hun baan terug. Hoeveel dat er precies zijn is niet duidelijk. Alleen al in 2014 werden er in het kader van de bezuinigingen 9500 ontslagen. De linkse partij Syriza van Tsipras, die zondag de parlementsverkiezingen won, beloofde in haar campagne de ontslagen ongedaan te maken.

Verder wil de nieuwe regering het minimumloon verhogen, de dertiende maand voor gepensioneerden herinvoeren en de privatisering van nutsbedrijven en havens terugdraaien nog voordat deze goed en wel op gang is gekomen.

Het nieuwe kabinet draait daarmee, zoals beloofd, maatregelen van de vorige regering terug. Bovendien wil het nieuwe Athene geen breuk met geldschieters zoals de EU, maar ook geen volledige onderwerping. Tsipras wil de terugbetaling van de miljarden schuld koppelen aan economische groei. De bezuinigingen stoppen per direct, de terugbetalingstermijn wordt met tientallen jaren verlengd waardoor de lasten voor de Griekse burgers verminderen.

De Griekse regering had woensdag ook al meteen een eerste botsing met de EU. De Grieken vielen over een verklaring waarin werd gesteld dat sancties tegen Rusland mogelijk worden uitgebreid. Volgens de regering-Tsipras was Athene niet geraadpleegd over de verklaring en had eerder veranderingen in de formulering aangemeld. Een woordvoerder van EU-president Donald Tusk verklaarde echter dat alle 28 lidstaten „zoals altijd” waren geraadpleegd.