Nieuws/Binnenland
867029
Binnenland

Bommelding Leiden is misverstand

Het urenlang platleggen van het treinverkeer rond Leiden is één groot misverstand geweest. De vuilniszak met daarin een camera die voor zoveel paniek zorgde, was daar opgehangen in opdracht van een reclamebureau. Bovendien zou dit zijn gebeurd met toestemming van een medewerker van de NS, volgens RTL Nieuws.

De man die de apparatuur heeft opgehangen is dan ook geen verdachte meer in het onderzoek. De politie was aan een ware klopjacht begonnen nadat agenten op beelden hadden gezien hoe hij de camera vastmaakte. Wat precies de bedoeling van de apparatuur was wordt nog uitgezocht.

 

Schade

De NS is in gesprek met het bedrijf over het hoe en waarom van deze actie die tot veel commotie leidde. Welk reclamebureau het is, wil de NS niet zeggen. Het is niet bekend of de NS eventuele geleden schade gaat verhalen op het bureau. „Daar is het nog veel te vroeg voor”, aldus de woordvoerster. De politie is niet betrokken bij het gesprek tussen NS en het bedrijf. Het ophangen van een vuilniszak is geen strafbaar feit.

Noch de NS, noch spoornetbeheerder ProRail was op de hoogte van de camera die zou worden opgehangen in het Leidse station. De NS begrijpt de commotie die ontstond. „Zeker in deze tijden zijn mensen extra alert op verdachte zaken. En veiligheid gaat voor”, zegt de woordvoerster.

De politie wist in ieder geval van niets en sloeg groot alarm. Omdat rekening werd gehouden met een bom werd de hulp ingeroepen van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD), die het pakketje met een robot onderzocht. Het station werd ondertussen op last van de politie ontruimd en ook het treinverkeer werd stilgelegd. Pas ruim vier uur later kwam het verlossende woord: het was allemaal loos alarm.