Nieuws/Binnenland
867171
Binnenland

Homo's gemolesteerd

Een groep mannen heeft afgelopen weekend nog een homo te grazen genomen in Amsterdam. Een 21-jarige man werd door een groep jongens bont en blauw geslagen na een avondje stappen in een roze café aan de Amstel. Diezelfde nacht werd de 46-jarige Boudewijn van Sante al het ziekenhuis ingeslagen.

Beide slachtoffers liepen een hersenschudding op en zijn compleet overstuur. Ze spreken allebei van daders van Marokkaanse afkomst. 

Moeder Simone Koene vertelt dat haar 21-jarige zoon op uiterst geraffineerde wijze tijdens een taxirit in de nacht van zaterdag op zondag is gemolesteerd. De chauffeur speelde een hoofdrol in het gewelddadige complot. Tijdens de rit stopte de man plotseling en eiste een bedrag van honderd euro van zijn passagier. De angstige twintiger had alleen een briefje van vijftig en wilde gewoon de ritprijs van twee tientjes betalen. Dáár ging de bestuurder niet mee akkoord.

Klappen

Achter de taxi, die niet is aangesloten bij een grote centrale, stonden inmiddels twee andere auto's klaar met gewelddadige mannen. "Mijn zoon werd uit de taxi gesleurd en kreeg rake klappen op zijn schouders en rug. Door in elkaar te kruipen is het gelukt om gezicht en hoofd te beschermen", vertelt zijn geschrokken moeder. "Hij is daarna in de volgauto gesleurd om bij een bank nog eens 50 euro extra te pinnen. Na het overhandigen van het geld wist hij te ontsnappen."

Onveilig

Zijn goede vriend John, die de bewuste avond met hem op stap was, reageert geschokt: "Het is echt een drama met de veiligheid van homo's. Jongens met bontkraagjes vinden ons een makkelijk slachtoffer, we zien er een stuk kwetsbaarder uit en hebben al een slok op. Na twee berovingen durf ik niet meer alleen naar huis te lopen. Het is om de hoek van de Amstel, maar ik pak altijd de taxi. Dat is dus óók al niet meer veilig".

Het 21-jarige slachtoffer is inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis en heeft aangifte gedaan bij de politie. Moeder Simone weet zeker dat het om homogerelateerd geweld gaat: "De daders hebben meteen kunnen zien dat hij gay is. Ze moeten gedacht hebben: die is makkelijk te intimideren."

Boudewijn van Sante werd aangevallen toen hij van zijn werk in homodiscotheek The Warehouse naar huis ging. Twee jongens sloegen en schopten hem op het Gulden Winckelplantsoen in stadsdeel Bos en Lommer. De volgens het slachtoffer Marokkaanse daders waren uit op zijn geld en riepen onder andere 'vieze, vuile flikker'. De hoofdstedelijke politie onderzoekt beide zaken.