Nieuws/Buitenland
867280833
Buitenland

Russische oppositieleider dient klacht in: ’Ik ben vergiftigd’

MOSKOU - De Russische oppositieleider Alexej Navalni heeft een officiële klacht ingediend bij de commissie die zijn zaak onderzoekt. De grootste criticus van president Vladimir Poetin is er nu van overtuigd dat hij vorige week is vergiftigd. Wie er achter zou zitten zegt Navalni’s advocaat Vadim Kobzev niet.

De advocaat heeft het onderzoeksteam gevraagd een forensisch onderzoek te doen om het gebruikte gif te identificeren. Ook wil hij dat de videobeelden van de gevangenis bestudeerd worden.

De politicus zit een gevangenisstraf van 30 dagen uit vanwege een verboden demonstratie. Hij lag afgelopen weekend in het ziekenhuis nadat hij ziek was geworden in de gevangenis.

Een Russisch staatsziekenhuis zei woensdag dat geen bewijs is gevonden dat Navalni is blootgesteld aan giftige stoffen. De arts van Navalni reageerde sceptisch op die bevinding. Anastasia Vasiljeva zei dat het ziekenhuis waarschijnlijk niet de middelen heeft om te testen op alle gifsoorten. Het zou ook onduidelijk zijn of die na een dag nog terug te vinden zijn in het bloed.