Nieuws/Nieuws

'Topambtenaren gefêteerd door Ordina'

Korpschefs van de politie, een officier van justitie en tal van andere topambtenaren van diverse ministeries lieten zich tussen 2005 en 2010 fêteren door ICT-leverancier Ordina. In die periode probeerden medewerkers van Ordina overheidsaanbestedingen te beïnvloeden door ambtenaren gunstig te stemmen met golfpartijen, diners en het bijwonen van sportevenementen als voetbalwedstrijden en het toenmalige Ordina Open-tennistoernooi.

Dat meldt het televisieprogramma Zembla, dat hier woensdagavond een uitzending aan besteedt. Zembla baseert zich op e-mailverkeer van Ordina met betreffende ambtenaren en op een anonieme voormalige medewerker van het bedrijf.

,,Een groot aantal topambtenaren ging in weerwil van geldende gedragscodes op de uitnodigingen van Ordina in'', stelt Zembla. Ordina zou destijds precies hebben geweten welke ambtenaren beslisten over de aanbestedingen. Deze ambtenaren moesten ,,bewerkt'' worden. In speciale databases werd van elke ambtenaar bijgehouden hoeveel invloed hij had op een beslissing.

Ook kregen ambtenaren van Ordina een label. Sommigen waren neutraal, anderen stonden negatief tegenover het bedrijf. Een aantal ambtenaren kreeg het label 'sponsor’.