86746
Buitenland

Zwart gat weggeschopt

HOUSTON - Wetenschappers hebben een bijzonder zwart gat ontdekt in een sterrenstelsel ver weg in de ruimte. Het zwarte gat zit namelijk niet op de plek waar het zou moeten zitten, precies in het centrum van het stelsel. Het is de eerste keer dat zoiets is waargenomen.

De onderzoekers keken met meerdere observatoria, waaronder ruimtetelescoop Hubble, naar het stelsel. Daarin zit een zwart gat dat ruim een miljard keer zo zwaar is als onze zon. Iets heeft het weggeduwd uit het centrum van het stelsel. „We schatten dat de kracht daarvoor gelijk moet staan aan honderd miljoen sterren die tegelijk ontploffen”, aldus een van de onderzoekers.

’Weggeschopt’ door zwaartekrachtgolven

Het zwarte gat vliegt met 7,5 miljoen kilometer per uur het centrum van het sterrenstelsel uit, hebben de wetenschappers uitgerekend. Het is waarschijnlijk ’weggeschopt’ door zwaartekrachtgolven. Dat zijn rimpelingen in de fundering van het heelal. Die rimpeling zou zijn veroorzaakt door het samensmelten van twee stelsels, ruim een miljard jaar geleden. De schokgolf daarvan drukte het zwarte gat weg.

Zwaartekrachtgolven waren een van de grote mysteries in het universum. Hun bestaan werd pas vorig jaar bewezen, hoewel Albert Einstein honderd jaar geleden al had uitgerekend dat ze zouden moeten bestaan.