Nieuws/Binnenland
867983619
Binnenland

Meldingen van wateroverlast in zuidoosten van het land

Wateroverlast in Brabant

Wateroverlast in Brabant

EINDHOVEN - Volgens de politie in Oost-Brabant zijn zondag aan het einde van de middag in korte tijd veel meldingen van wateroverlast in de regio binnengekomen. Vooral uit de gebieden Eindhoven, Valkenswaard en Veldhoven komen veel meldingen. Om hoeveel meldingen het precies gaat, is niet bekend. Ook in Limburg is sprake van overlast.

Wateroverlast in Brabant

Wateroverlast in Brabant

In Veldhoven riep de politie enige tijd op om het gebied rond de Dorpstraat te mijden, maar ook in de overige plaatsen wordt geadviseerd om binnen te blijven „als dat kan.” Mensen die toch naar buiten moeten, worden gevraagd voorzichtig te zijn.

De Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost waarschuwt voor gevaarlijke situaties door de hevige regenbuien, zoals putdeksels die door de overvloed aan water kunnen wegspoelen. „Ben hierop alert als u naar buiten gaat.”

Ook Limburg heeft te maken met wateroverlast. Op beelden op sociale media is te zien hoe straten in onder meer Echt en Roermond onderlopen.

Volgens Weerplaza was zondagavond rond 18.45 uur op sommige plekken in het zuiden al meer dan 30 millimeter regen gevallen. Lokaal gaat het zelfs om 70 millimeter. Dat is meer dan de hoeveelheid neerslag die normaal in heel de maand juni valt. Bovendien werd volgens Weer.nl nog nooit zoveel neerslag in één dag gemeten op het KNMI station in Eindhoven als op zondag. In totaal viel er tot ongeveer 20.45 uur 48 millimeter neerslag. Het oude record was op 28 augustus 1996, toen 47,1 millimeter viel. In totaal zijn in Eindhoven slechts zeven dagen geweest waarop meer dan 40 millimeter neerslag naar beneden kwam.

Rijkswaterstaat meldt dat ook meerdere snelwegen in Brabant en Limburg hinder ondervinden van de wateroverlast. Hierdoor zijn enkele rijstroken afgesloten. Het gaat onder meer om de A2 bij knooppunt Vught, de A50 bij Nistelrode en de A59 bij Rosmalen. Automobilisten moeten rekening houden met enige vertraging.

Het KNMI heeft zondag voor heel Nederland code geel afgegeven vanwege onweersbuien. De buien trekken van zuid naar noord over het land en hierbij kan veel neerslag vallen. Inmiddels geldt code geel niet meer voor de provincie Zeeland.

Een na natste Eerste Pinksterdag ooit

De Bilt heeft de op een na natste Eerste Pinksterdag ooit achter de rug. Zondag viel volgens Weeronline 21,5 millimeter regen. Sinds de start van de neerslagmetingen in 1906 kwam het alleen op 20 mei 1945 voor dat er op Eerste Pinksterdag meer neerslag viel: 23,3 millimeter destijds.

Nog flink veel natter dan in De Bilt was het zondag in het zuiden van het land. In de Betuwe en in een brede strook van Eindhoven naar Den Bosch viel op veel plekken wel 40 tot 60 millimeter. Ter vergelijking: normaal valt in heel de maand juni ongeveer 68 millimeter.

Auto- en treinverkeer in België onderbroken door wateroverlast

Ondertussen is door hevige regenval in België op meerdere plaatsen het treinverkeer stilgelegd, meldt spoorbeheerder Infrabel. Zo werd tussen Hasselt en Tongeren en tussen Landen en Ezemaal het treinverkeer onderbroken.

De zware regenbuien veroorzaakten ook problemen voor automobilisten. Zo was bij het knooppunt Lummen, in de provincie Limburg, onder meer de afrit richting het Nederlandse Heerlen een tijd gesloten.

Onder meer delen van de gemeente Landen, in het oosten van Vlaams-Brabant, kwamen blank te staan, zoals het station. Door een blikseminslag moest in het zuidelijkere Binche een appartementscomplex worden ontruimd. De brandweer moest in bepaalde streken honderden keren uitrukken, vooral voor ontwortelde bomen en ondergelopen wegen en kelders.