Nieuws/Binnenland
868264
Binnenland

Leger lokt studenten

Tot ontzetting van studenten, hoopt defensieminister Hennis deze groep te rekruteren voor het leger nu zij als gevolg van de invoering van het leenstelsel studieschulden gaan opbouwen.

Nog geen twee dagen nadat besloten is tot een ingrijpende stelselwijziging in het hoger onderwijs, gooide het ministerie van Defensie een oproep op www.werkenbijdefensie.nl eruit, gericht aan studenten waarmee hun kostenstijging verzilverd wordt bij de krijgsmacht: ’Wat dacht je van salaris tijdens je studie en geen studieschuld, #leenstelsel’.

Voorzitter Tom Hoven van de Landelijke Studentenvakbond LSVb stelt dat dit niet netjes is en zeer tegenstrijdig. „We krijgen net te horen dat de basisbeurs verdwijnt en dan zijn we meteen het volgende doelwit van een ander ministerie. Het kabinet moet toch met één mond spreken. De ene minister stuurt studenten de schulden in, de ander rekruteert ze met een salaris en het ontkomen van studieschulden als lokkertje. Onder de oproep aan studenten om hun studiekosten via het leger te beperken, zat een website waarin men zich kan aanmelden voor officiersopleidingen. Moeten wij niet studeren.”

Actualiteit

Volgens woordvoerder Sascha Louwhoff van Defensie had de oproep nooit mogen gebeuren. „De afdeling arbeidsmarktcommunicatie van Defensie plaatst dagelijks berichten op sociale media om mensen te interesseren voor een baan bij Defensie. Daarbij wordt soms aangehaakt bij de actualiteit. Dat is hier ook - ten onrechte - gebeurd. Men heeft zich pas achteraf de reikwijdte van het bericht gerealiseerd. Degene die het bericht heeft geplaatst, wil zich op geen enkele wijze afzetten tegen het overheidsbeleid. Daarom is het bericht van de Defensie uitingen verwijderd.”