Nieuws/Binnenland
868288
Binnenland

Iceman bedwingt Kilimanjaro

Iceman Wim Hof heeft in zijn blote bast de top van de Kilimanjaro bereikt, op 5.685 meter hoogte. Hof beklom de berg met een groep van 18 mensen zonder noemenswaardige klimervaring in 31 uur en 25 minuten.

Gemiddeld haalt 46 procent van de klimmers de top van de Kilimanjaro in vijf tot zeven dagen. Artsen achtten het dus onmogelijk dat de groep de top in zo'n korte tijd kon bedwingen.

Volgens Hof is het record echter helemaal niet zo bijzonder: ''We kunnen veel meer dan wij denken. Door bewust te ademen, kunnen we autonoom geregelde processen in het lichaam, zoals de aanmaak van rode bloedlichaampjes, beïnvloeden. Dit helpt hoogteziekte voorkomen.''

De oefeningen van Hof werkten zo goed, dat 15 deelnemers erin slaagden de tocht halfnaakt af te leggen. En helemaal onderkoeld of uitgeput waren ze niet: eenmaal op de top vroeg een van de deelnemers zijn vriendin ten huwelijk.

Hof heeft verscheidene records op zijn naam staan. Zo stond hij ruim een uur in een bak met ijs en zwom met slechts een zwembroek aan onder poolijs door. Een wereldrecord is het ditmaal niet: In 2010 lukte het een 22-jarige Spanjaard de top te bedwingen in 5 uur en 23 minuten.