868399
Binnenland

Big Data

Het nieuwe modewoord is 'Big Data'. Maar wat betekent het en wat hebben we eraan?

Kort gezegd; het combineren van veel informatie met elkaar zodat we nieuwe kennis opdoen. Neem bijvoorbeeld  een programma waarin big data wordt gebruikt om kankerpatiënten beter en effectiever te behandelen. Gewoon doordat informatiestromen worden gekoppeld. Informatie die er nu ook al is, maar die nog niet aan elkaar kan worden geknoopt. We moeten op zoek naar onzichtbare verbanden. Als we die vinden, hebben we daar allemaal baat bij.

Steeds meer data beschikbaar

Even wat feiten, die ik ook van internet heb geplukt. In 2012 werd dagelijks 2,5 exabytes aan data gecreëerd. Een exabyte is 1000 petabytes ofwel 1.000.000.000.000.000.000 bytes. Op dit moment is per seconde op het internet meer data aanwezig dan dat er 20 jaar geleden in een jaar werd gecreëerd. Hoe moeten we al die informatie verwerken? En hoe halen we er voor de patiënt handige informatie uit? Op tal van plaatsen wordt hard gewerkt aan het antwoord op die vragen. De verwerking van big data is ook voor de medische wetenschap een uitdaging.Wat kan straks?

Wat kan dan straks? Als we belangrijke informatie met elkaar combineren krijgen we gepersonaliseerde zorg. Zorg die is aangepast aan de persoon zelf en niet aan een groep personen. Op basis van een genetisch profiel weten we dan bijvoorbeeld dat een bepaald medicijn wel helpt bij Jantje maar niet bij Pietje. Ook al hebben ze dezelfde ziekte.Privacy

Waar komt deze data vandaan? Veel informatie wordt aangeleverd door de patiënten. Onze medische dossiers zijn een enorme bron van informatie. En we willen natuurlijk wel weten wat er gebeurt met onze informatie. Alleen dan kunnen we erop vertrouwen dat er goede dingen mee worden gedaan.

Ik zie het wel voor me. Binnen niet al te lange tijd heb ik een persoonlijk gezondheidsdossier (PGD) waarin alle voor mij belangrijke zaken zijn opgenomen en dat ik zelf beheer. En waarbij ik natuurlijk zelf bepaal welke informatie ik deel en met wie. Zodat ik zeker weet dat mijn gegevens goed worden gebruikt. Want nu worden mijn medische gegevens voor wetenschappelijk onderzoek gebruikt zonder dat ik daar (veel) controle over heb, laat staan iets voor terug zie.

Met mijn gegevens in mijn PGD kan ik zelf bronleverancier van data worden en kan ik meer controle uitoefenen en ook iets terug vragen.