868402
Binnenland

Vakantie en ziekte

De vakanties zijn weer begonnen en de eerste Nederlanders zijn al op weg naar het buitenland. Nog een paar weken, dan gaan ook wij met het hele gezin richting Spanje. Twee weken zon, zee en strand. En natuurlijk gaan we er van uit dat niemand ziek wordt, dat hoort niet op vakantie.

Toch overkwam dit vorig jaar een op de vijf Nederlanders die in het buitenland op vakantie was. Dat heeft het Nederlands Huisartsengenootschap laten weten. Best veel.

De dokter in het buitenland

De helft van de zieke Nederlanders heeft in het vakantieland een dokter of ziekenhuis bezocht en kreeg vaak antibiotica voorgeschreven. De laatste keer dat wij een arts nodig hadden tijdens onze vakantie, was in Frankrijk. Mijn dochter had een oogontsteking. Onze ervaring is positief. De arts was binnen een uur aanwezig op de camping en de kosten vielen erg mee.

Maar dat kan ook anders. De prijs voor een behandeling in het buitenland kan soms erg tegenvallen.Ben ik wel genoeg verzekerd?

Wel belangrijk om te weten voordat je met vakantie gaat. Het basispakket van de zorgverzekering vergoedt wereldwijd spoedeisende behandelkosten, maar meestal alleen tot het Nederlandse tarief. Voor extra kosten als zorgbemiddeling, ambulancevervoer of reddingsacties heb je een aanvullende verzekering nodig. Een reisverzekering kan natuurlijk ook.Geen taalproblemen meer

In het Frans uitleggen wat het probleem was, dat ging nog wel. Maar in het Spaans wordt een stuk lastiger. Er is een heel handige applicatie voor je mobiel of tablet die je daarmee helpt. De app; 'Gezondheidsnet Medisch Woordenboek voor op reis'.

Een app met een woordenboek en allerlei praktische zinnen voor bij de dokter en de apotheek. De app is verkrijgbaar in zes talen: Duits, Engels, Frans, Italiaans, Spaans en Turks. Daarmee zijn de meeste favoriete vakantielanden van de Nederlanders wel gedekt.

En dan heb ik zelf natuurlijk ook nog de winnaar van de Health app award 2014 op zak; de app van het Rode Kruis met allerlei handige tips over medische zaken. Nu alleen nog aftellen tot de vakantie begint.