868405
Binnenland

Patiënten kiezen de beste app

Er komen steeds meer apps die zich richten op gezondheid en ziekte. Je kunt er calorieën mee tellen, beweging bijhouden, gezond koken en gezond leven.

Bij specifieke klachten en ziekten kun je bijvoorbeeld oefeningen doen voor lage-rugklachten, je diabetes managen of al je medische gegevens en een pijndagboek bijhouden. Er zijn ook apps waarme je kunt bepalen of je naar de dokter moet en waarmee je vragen stellen aan een huisarts. Maar tussen al die vele duizenden apps zitten er ook veel die niet nuttig of niet effectief zijn. Met een beetje pech ben je veel tijd kwijt om dit te ontdekken, terwijl er veel betere alternatieven zijn.

Zorg inpassen in je leven

Wij merken dat patiënten, de eindgebruikers van de apps, meestal niet betrokken worden bij de ontwikkeling van medische apps. Hierdoor komen apps op de markt die niet goed passen bij de wensen die mensen eigenlijk hebben. "Dan wordt zo'n ding door iemand gemaakt, een farmaceut ofzo, en dan hebben ze geen idee wat wij als patiënt echt nodig hebben. Ik kan dan niets met zo’n app", zegt iemand op digitalezorggids.nl die een app reviewt.

Aan de andere kant zijn er ook geweldige apps die patiënten echt goed kunnen helpen bij zelfmanagement. Die apps geven patiënten passende informatie en inzicht in hun eigen ziekte. Goede apps kunnen het mogelijk maken dat patiënten hun zorg beter af kunnen stemmen op hun leven, in plaats van andersom. Dat er apps zijn die echt iets voor je kunnen betekenen, is vaak niet bekend bij de patiënt. Daar willen we iets aan doen. Daarom reiken we dit jaar de beste patiënten app van de Health App Award 2014 uit. De award is een opsteker voor de bedenker en maker van een app die echt goed aansluit bij de wensen van patiënten.Patiënten gidsen patiënten

Het is belangrijk dat je als patiënt door de bomen het bos weet te vinden in app-land. En wie weet je nu beter door dat bos te gidsen dan andere patiënten? Patiënten zijn daarom de aangewezen partij om de patiënten-app van de Health App Award 2014 te kiezen. Om te bepalen welke app het meest nuttig en effectief is, vragen we iedereen die geïnteresseerd is in ziekte en gezondheid, om apps uit te proberen en te reviewen. Hier vind je meer informatie over hoe het reviewen in zijn werk gaat. Misschien vind je zelf een fantastische app die je blijft gebruiken.

De Health App Award 2014 voor patiënten-apps wordt uitgereikt tijdens het congres Apps4Health dat op 4 juni 2014 plaatsvindt in Eindhoven. Ik ben nu al benieuwd naar de uitslag.