868407
Binnenland

Gastvrijheid in zorg kan prima digitaal

In het Engels heet een ziekenhuis 'hospital'. Daarvan afgeleid is het woord 'hospitality  dat gastvrijheid betekent. Dit is een thema dat in steeds meer ziekenhuizen wordt opgepakt.

En dat is heel goed voor de patiënt. Ik word er heel blij van als zorginstellingen dit dan slim regelen met een digitale zorgtoepassing.

Ontzorgen

Een zeer recent en prachtig voorbeeld van digitale gastvrijheid is een nieuwe app van het AMC. Daar merkte chirurge Marlies Schijven dat oudere patiënten vaak volkomen verward en uitgeput bij haar aankwamen. De reis naar het ziekenhuis en de zoektocht naar de juiste plek binnen het ziekenhuis is voor hen erg ingewikkeld. Dus daar is ze iets aan gaan doen en de Hospitality App is het resultaat. Deze simpele, maar doeltreffende app regelt de taxi heen en terug voor deze patiënten. Aangekomen in het ziekenhuis, begeleidt een gastheer of gastvrouw (altijd een medisch student) de oudere naar onderzoeken en consulten. De student gaat eventueel mee de spreekkamer in en kan daarna het consult nabespreken met de patiënt. Zeker voor ouderen die alleen naar het ziekenhuis komen, is zo’n gesprekje achteraf vaak heel prettig. Ik hoop dat andere ziekenhuizen snel zullen volgen!Wachttijden

Persoonlijk heb ik een hekel aan alle wachtkamers in de zorg. Wachten op je afspraak zal nooit helemaal weg te plannen zijn. Maar met een goede planning kan een zorgverlener het wel minimaliseren. En daarna gaat het om goede informatie en communicatie om dat gevoel van gastvrijheid te geven. Een prachtig voorbeeld van digitale gastvrijheid hoorde ik van huisarts Bart Timmers uit ’s Heerenberg. Hij heeft in zijn wachtkamer een Tv-scherm waarop staat aangegeven wat de wachttijd is en de eventuele reden van de vertraging. Een huisarts heeft immers wel eens een spoedoproep tussendoor. Het zorgt ervoor dat mensen het wachten minder erg vinden en begrip hebben voor de vertraging. Dat wacht toch een stuk fijner!No-shows

Een ander voorbeeld is de aanpak van no-shows: patiënten die niet komen opdagen voor hun afspraak. Gemiddeld komt 3,8 procent (NVZ 2013) van de patiënten niet opdagen voor de afspraak bij een zorgverlener in het ziekenhuis. Dat kost natuurlijk enorm veel geld. Het consult dan toch in rekening brengen blijkt maar ten dele te werken. Je moet dan ook kijken waarom mensen niet komen opdagen en hoe je hen kunt motiveren om toch te komen of tijdig af te zeggen. Een aantal ziekenhuizen herinneren mensen daarom kort voor de afspraak via SMS aan hun afspraak. Een ziekenhuis in de regio Den Haag verminderde hiermee het aantal no-shows met vele procenten. De patiënten ervaren het bovendien als een prettige service. Tel uit je winst!