868409
Binnenland

Niet pluis bij de tandarts

Een goed gebit, het lijkt me een zegening. Maar helaas, al van jongs af aan waren mijn bezoeken aan de tandarts een beproeving. Altijd problemen. Nog steeds lig ik als een plank in die tandartsstoel.

En toen kreeg ik kinderen. Zij krijgen tanden en moeten dus ook naar de tandarts. Het leek mij niet verantwoord om mijn kinderen bij tandartsbezoeken te begeleiden. Ik was bang dat mijn angst onmiddellijk op hen over zou slaan. Gelukkig nam mijn man deze ondankbare taak voor zijn rekening. Een goede keuze. Want nog steeds nemen ze opgewekt plaats op de stoel van de tandarts. Ze lachen mij uit omdat ze echt niet begrijpen waar ik zo bang voor ben. Is ook geen kunst want ze hebben bijna nooit iets.

Gaatjes

Dus ze zijn gezegend met een goed gebit, dacht ik tot voor kort. De oudste zoon is inmiddels 18 en is net uit de basisverzekering voor het gezin. Hij is al 18 jaar bij dezelfde tandarts en heeft nog nooit een gaatje gehad. Tot zijn laatste controle vorige maand. Van de ene op de andere dag negen gaatjes! Begrijpt u het? Ik niet in ieder geval. Wat is hier aan de hand? Het vertrouwen in deze tandarts was hierdoor wel weg. In ieder geval leek het mij beter per direct een andere tandarts te zoeken.

Nu blijkt dat dit vaker voorkomt. Zoek via Google maar een op 'ineens veel gaatjes' en je vindt fora vol mensen die dezelfde ervaringen melden. Feit is dat er geen officiële richtlijnen bestaan voor tandartsen waar je ook als patiënt houvast aan hebt. Het is onmogelijk om te weten of jouw tandarts onderbehandelt of overbehandelt. Dat is de NPCF al jaren een doorn in het oog.Twijfel

Wat kun je als patiënt doen als je twijfelt over de geadviseerde behandeling van jouw tandarts? Je kunt altijd een andere tandarts raadplegen of op ZorgkaartNederland.nl checken wat anderen van jouw tandarts vinden.

Check de voorwaarden van je verzekering of overleg met je verzekeraar of dit wordt vergoed. De kosten kunnen afhankelijk van de ingewikkeldheid van je gebitssituatie tussen de €20,52 (C13) en €97,18 (C28) bedragen (bron: tarievenlijst NMT 2013).

Het mooist zou het natuurlijk zijn dat de beroepsgroep transparanter gaat werken en richtlijnen ontwikkelen. Dat zorgt ervoor dat patiënten meer inzicht hebben in de kwaliteit van hun tandarts. Tot die tijd moeten we vertrouwen op ons eigen niet-pluisgevoel en een tweede mening vragen of overstappen naar een andere tandarts.

Binnenkort heeft mijn zoon een afspraak bij zijn nieuwe tandarts. Ik ben erg benieuwd. Ik houd u op de hoogte.