Nieuws/Binnenland
868412
Binnenland

Wie mag mijn medische gegevens zien?

Eerst maar een bekentenis. Ook ik heb nog geen toestemming gegeven. Althans niet aan de huisarts en apotheek om mijn patiëntgegevens uit te wisselen.

Dat had eigenlijk wel gemoeten. Want sinds 1 januari kunnen apothekers en huisartsen hun oude uitwisselingssysteem niet meer gebruiken. Als dokter en apotheker gegevens willen uitwisselen, kiezen ze daarvoor meestal het landelijk schakelpunt LSP. Maar daarvoor is het nodig dat patiënten zowel bij de huisarts als bij de apotheek toestemming geven om die informatie onderling uit te wisselen. En dat heb ik nog niet gedaan. Maar het is me ook nog niet gevraagd.

Patiënt vindt het prima

Dat laatste is van belang. Uit onderzoek van Patiëntenfederatie NPCF blijkt namelijk dat patiënten het helemaal niet erg vinden als dokter en apotheker gegevens uitwisselen. Acht van elke tien patiënten zeggen 'doe maar'. Maar dan moet het wel worden gevraagd. Als je niet weet dat je ergens toestemming voor moet geven, doe je het natuurlijk niet.Waarom toestemming geven?

Voor patiënten is het van belang dat de medicatiegegevens beschikbaar zijn tussen apothekers onderling en apothekers en andere zorgaanbieders, zoals de huisartsen. Je zult maar in een ander deel van het land een ongeluk krijgen en niet zelf in staat zijn om te zeggen welke medicijnen je gebruikt. Dan is het handig als de dokter dat zo kan zien.

En voor de goede orde. Het gaat alleen om dokters en apothekers. Niemand anders kan er bij.

Overigens is er ook website waar je zelf je toestemming kunt geven. Op www.ikgeeftoestemming.nl kun je met je Digid regelen dat huisarts en apotheker je medische gegevens met jouw toestemming mogen delen.