868416
Binnenland

Rechter laat patiëntes in de kou staan

Het gebeurt niet vaak, maar soms ben ik zo geschokt door een uitspraak van een rechter dat ik twijfel aan de juistheid van de uitspraak.

Zo'n uitspraak was er vorige week in de zaak tegen 'borstendokter' Rock G. Meer dan honderd vrouwen dienden een klacht in tegen deze dokter, die was opgeleid tot gynaecoloog maar zich uitgaf als plastisch chirurg. Uit de media zijn de verhalen bekend van de vrouwen met gezichtsverlamming, huidplooien en littekens.

Maar de rechtbank liet hem als vrij man de deur uitlopen. De rechtbank beroept zich op de 'medische exceptie'; bij een medische operatie kan altijd pijn en letsel ontstaan. Artsen worden in de wet beschermd om te voorkomen dat ze te snel worden aangeklaagd voor mishandeling.

Dokter schoot in alles te kort

Maar geldt dat hier ook? Hebben al die vrouwen de klachten dan verzonnen? En is hij dan ten onrechte uit zijn baan gezet? De rechtbank stelt zelf vast dat hij zijn ingrepen niet in het juiste type operatiekamer verrichte. Dat hij onvoldoende zorg droeg voor de reiniging en desinfectie in de kliniek. Dat hij tekortschoot in de nazorg en geen adequaat onderzoek deed naar de oorzaak van afstotingsverschijnselen.

Dan heb je toch je werk niet goed gedaan. Ik kan er met mijn hoofd niet bij. Tientallen verminkte vrouwen die allemaal door dezelfde dokter zijn behandeld. Dat kun je toch niet wegpoetsen. Vergelijk het met een hond. Het ziet er uit als een hond, het ruikt als een hond en het blaft als een hond. Dan is het dus… Dat geldt hier ook.

Het werk van deze dokter voelt als broddelwerk, ziet eruit als broddelwerk en wordt door de inspectie gezien als broddelwerk. Dus wat is het? Die vrouwen gingen gezond naar de kliniek en kwamen verminkt weer naar buiten.Andere keuze was beter geweest

Had de rechter hier niet een andere keuze kunnen maken? Ten faveure van de vrouwen. De rechter koos voor een zó veilige weg dat de gedupeerde vrouwen in de steek worden gelaten. Ik had het kunnen begrijpen als het zou gaan om één geval. Maar vele tientallen? Dat wijst toch op onkunde.

Gelukkig gaat het Openbaar Ministerie in hoger beroep. Hopelijk ziet een volgende  rechter de zaak anders. Dan kan ik weer geloven in de kracht van de onafhankelijke rechtspraak. Maar veiligheidshalve heb ik toch ook maar aan de Tweede Kamer gevraagd wat die er van vindt. Als blijkt dat het rechtssysteem niet past bij deze  werkelijkheid, dan moet het systeem maar worden aangepast. Opdat patiënten nooit meer zo in de kou blijven staan.