868417
Nieuws

Ken uw zorgpolis

Ik biecht het op. Bij ons thuis houdt mijn partner zich bezig met onze zorgverzekering. Ik doe de strijk, hij de zorgpolis. Maar dat gaat vanaf nu veranderen. Dit jaar ga ik zelf uitpluizen wat voor polis ik heb, met welke voorwaarden en vergoedingen. En tegen welke kosten. Mag hij strijken.

Dat uitpluizen valt nog niet mee. Geen zorgpolis is hetzelfde. Daarom voert de patiëntenfederatie NPCF een campagne over het kiezen van een zorgpolis. We willen alle zorgconsumenten wakker schudden. Dat doen we via internet, de sociale media, radio en televisie. Opdat mensen zich meer bewust worden van hun zorgverzekering.

We willen laten zien hoe belangrijk een goede polis is, want binnen een paar weken krijgt iedereen van zijn verzekeraar weer een nieuwe polis in de bus. Wie daar niet op reageert, zit weer voor een jaar vast aan de verzekering. Maar past die nog wel bij  de wensen en gezinssamenstelling?

Geloof niet blind in de polis

Patiëntenfederatie NPCF liet bureau Motivaction onderzoek doen naar de bekendheid van de zorgpolis en de veranderingsbereidheid van mensen. Wat blijkt. Bijna de helft van alle mensen gelooft blind dat de zorgverzekering voldoende dekking biedt tegen onverwachte medische kosten. 

Geloven is een, maar weten is iets anders. Weet u welke dekking uw polis biedt? Weet u hoeveel u wel of niet moet bijbetalen bij sommige behandelaars of behandelingen? Weet u voor welke onplezierige verrassingen u kunt komen te staan?

Kunt u op al die vragen 'ja' zeggen? Gefeliciteerd. U bent wakker. Voor alle anderen geldt: Word wakker. Nu het nog kan. Houd uw polis tegen het licht. Kijk in de kleine lettertjes. En bedenk vooral wat u volgend jaar nodig kunt hebben. Als u nooit iets mankeert, kan een hoog eigen risico aantrekkelijk zijn. Maar weet wel dat je ineens voor hoge kosten komt te staan als je onverhoopt toch naar het ziekenhuis moet.Weet wat je wilt

De NPCF gaat mensen niet voorschrijven welke polis ze moeten nemen en bij welke verzekeraar. Daar zijn wij niet voor. Maar we willen mensen wel beslagen ten ijs laten komen als ze een nieuwe verzekering kiezen. Als je weet wat je wilt en wat je nodig hebt, wordt de keuze een stuk gemakkelijker.    

Zo bezien is kiezen van een zorgpolis niet moeilijker dan strijken. Je haalt oneffenheden, hobbels en valse vouwen weg. Wat overblijft zit als gegoten.