868418
Binnenland

Een praatje over de heg

Eigenlijk is het te gek voor woorden, maar deze week was in Nederland 'de week van de eenzaamheid'. We wonen met meer dan zeventien miljoen mensen op een kluitje en dan nog zijn er zoveel mensen die geen aanspraak hebben, dat we een week van de eenzaamheid moeten uitroepen.

Vooruit, laat ik dan die ene vraag ook maar stellen. Hebt u deze week omgekeken naar die eenzame buurvrouw of buurman? Gewoon even een praatje gemaakt?

Kille cijfers

Nederland telt ruim vier miljoen mensen van 55 jaar en ouder. Van hen zijn er 200.000 echt eenzaam. Zij krijgen hooguit eens in de maand een ander gezicht te zien. Het zijn kille cijfers. Ik schrik er van. Dat hoeft toch niet? Is het teveel gevraagd dat mensen een keer in de maand een gewoon contact hebben met iemand anders. Dat ze eens even kunnen praten over hoe het met hen gaat?

En het hoeft ook echt niet, zulke eenzaamheid. Er zijn legio mensen die graag bijspringen. Die het helemaal niet erg vinden om eens even boodschappen te gaan doen met en voor iemand anders. Of die een wandelingetje maken met een oudere of een klusje in of om het huis doen.De hulp is er

Ik weet dat die mensen er zijn. Dat heeft de patiéntenfederatie NPCF onderzocht. Mensen helpen graag, maar weten niet hoe ze die hulp kunnen aanbieden. En aan de andere kant zijn er legio ouderen die graag hulp krijgen, maar niet weten hoe ze dat moeten regelen.

Er zijn heel veel websites die vraag en aanbod bij elkaar proberen te brengen, maar het lukt niet. Ouderen weten ze niet te vinden, leert ons onderzoek. Ze weten vaak niet eens dat die websites bestaan. En als ze de weg naar de site vinden zijn ze vaak onzeker. Is die website wel betrouwbaar? Ben ik wel veilig als er een wildvreemde over de vloer komt? Wat gebeurt er met mijn gegevens als ik die achterlaat op een site?

Dat zijn terechte vragen. Daar moeten we wat aan doen. Want de hulp is er. Het is de hoogste tijd dat we dit probleem met zijn allen aanpakken.

Zullen we afspreken dat we komend weekeinde een keer over de heg informeren hoe het met de (verre) buur gaat? Eenzaamheid hoeft niet volksziekte nummer een te worden. Dat hebben we zelf in de hand.