868422
Binnenland

Het nut van ZorgkaartNederland

Vooruit dan maar, ik zal het eerlijk opbiechten: ik ben dol op vergelijkingssites op internet. Vakanties, hotels, hypotheken, auto’s, ziektekostenverzekeringen, restaurants. Nou ja, noem maar op, ik gebruik ze allemaal wel eens. En sites die ziektekostenpolissen vergelijken, gebruikt iedereen wel eens tegen het eind van het jaar als je nieuwe polis komt.

Zo'n website is onze eigen onafhankelijke www.zorgkaartnederland.nl. Op die site kun je waarderingen zetten van de huisarts, de fysiotherapeut, het ziekenhuis of de tandarts. Dat is inmiddels zo'n 165.000 keer gedaan. Zo ontstaat voor andere gebruikers een website die je kunt gebruiken als je zorg zoekt.

Bruikbaar

Die website is dit jaar door onafhankelijke onderzoekers van het universitair medisch centrum Radboud in Nijmegen onderzocht op bruikbaarheid voor de Inspectie voor de Volksgezondheid. En wat blijkt? ZorgkaartNederland kan van grote toegevoegde waarde zijn voor de Inspectie bij het toezicht op de zorg.

Het onderzoek richtte zich op zorg voor ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen. Er werd gekeken naar waarderingen over hygiëne, deskundigheid van het personeel, medicatieveiligheid en vrijheidsbeperking. Dat zijn ook precies de zaken waar ik op zou letten als ik voor familie een verpleeghuis moest uitzoeken. Is het er wel schoon, kunnen ze mijn vader of moeder wel de juiste zorg bieden? Daar gaat het toch om.

Wat mij betreft mag het Radboudumc ook onderzoeken of Zorgkaartnederland net zoveel toegevoegde waarde heeft voor andere sectoren in de zorg. Ik denk vast wel.