Nieuws/Binnenland
868427826
Binnenland

Kinderrechters gaan eigen handelen bij uithuisplaatsingen onder de loep nemen’

Amsterdam - Ook de familie- en jeugdrechters gaan hun eigen handelen onder de loep nemen - vooral bij uithuisplaatsingen van kinderen en in andere ’kwetsbare’ zaken. Dit doen ze mede naar aanleiding van de oproep van de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag om „in de spiegel te kijken”.

Daarover bericht de Volkskrant. De bestuursrechters deden al onderzoek naar hun rol in de toeslagenaffaire. De commissie die dat onderzoek uitvoerde, concludeerde dat de bestuursrechters de ouders de in de problemen waren geraakt door de hoge terugvorderingen van de Belastingdienst onvoldoende bescherming hadden geboden.

Hebben kinderrechters wellicht, net zoals de bestuursrechters in de toeslagenaffaire, te weinig oog voor de belangen van de burgers die tegenover het systeem zijn komen te staan, vragen de familie- en jeugdrechters zich nu af.

„We inventariseren daarom nu landelijk welk type zaken kwetsbaar is en welke risico’s hierin zouden kunnen spelen”, zegt kinderrechter Ellen van Kalveen, voorzitter van de landelijke expertgroep jeugdrechters, tegen de krant. Met deskundigen en onafhankelijke buitenstaanders zal worden onderzocht of er mogelijk sprake is van ’blinde vlekken’.

Hoe is het mogelijk geweest dat er meer dan 1100 kinderen van toeslagenouders uit huis werden gezet, vraagt Wierd Duk zich af in de nieuwste aflevering van de podcast ’Het land van Wierd Duk’:

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop