868430
Binnenland

Zorgpolis blijkt kat in de zak

Ik vind het belangrijk dat mensen goede informatie krijgen als ze moeten kiezen voor bijvoorbeeld een zorgpolis, een dokter of een behandeling.

Dit gaat nog lang niet altijd goed. Een mevrouw meldde zich vorige week bij onze Zorglijn. Ze wilde er eind 2013 zeker van zijn dat een zorgverzekeraar de behandeling bij haar huidige alternatieve therapeut zou vergoeden. Anders zou ze niet overstappen.

Aangewezen

In de polisvoorwaarden las ze dat alleen de zorg van door de verzekeraar aangewezen alternatieve zorgverleners wordt vergoed. Welke dat zijn, kon zij opzoeken in een zorgvinder maar die was alleen geldig voor 2013. Voor 2014 kon ze dat dus niet zelf nagaan. In december belde ze daarom met de zorgverzekeraar waar ze naar wilde overstappen. Ze kreeg aan de telefoon te horen dat haar behandeling vergoed zou worden als haar therapeut BIG-geregistreerd is en aangesloten bij de betreffende beroepsvereniging. Mooi, dacht mevrouw, dat geldt voor mijn therapeut. Dus stapte ze over. En ze sloot speciaal hiervoor ook een aanvullende verzekering af.

Nu is het januari en wat blijkt? Ze moet naar een andere therapeut. Want haar zorgverzekeraar blijkt toch geen contract te hebben.Klacht

Wij hebben mevrouw geadviseerd een klacht in te dienen bij haar zorgverzekeraar. Zij heeft veel moeite gedaan om ervoor te zorgen dat haar zorgverzekering de juiste zou zijn. Ze heeft de voorwaarden en lijsten van gecontracteerde zorgverleners uitgeplozen én bij twijfel gebeld voor informatie. De verzekeraar had zijn informatie voor 2014 echter niet op orde en ook telefonisch is mevrouw onvoldoende of onjuist geïnformeerd. Als ze er met hen niet uitkomt, kan ze eventueel naar de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen.

Wij blijven uiteraard deze signalen afgeven aan de instanties die toezien op het functioneren van zorgverzekeraars. Die zijn dit jaar wettelijk verplicht hun informatie over welke zorgverleners zijn gecontracteerd voor 2015 wel in november klaar hebben. André Rouvoet zei er vorig jaar tegen mij nog het volgende over: http://www.youtube.com/watch?v=gZ4DHUe7SBc&list=UUKp2nX_iN5FWW5ehNGy-f1g.

Dus we vertrouwen erop dat we daarna niet meer dit soort meldingen gaan krijgen.