Nieuws/Buitenland
868436390
Buitenland

Protesten na neerschieten zwarte man in noorden VS

Archiefbeeld van een Black Lives Matter-betoging.

Archiefbeeld van een Black Lives Matter-betoging.

KENOSHA/MILWAUKEE - In de Amerikaanse stad Kenosha in de noordelijke staat Wisconsin zijn ongeregeldheden uitgebroken, nadat een politieman een zwarte man had neergeschoten. De man, Jacob Blake, is door meerdere kogels geraakt nadat de politie wegens meldingen van huiselijk geweld was gekomen. Blake is in zorgelijke toestand in een ziekenhuis opgenomen. Hij zou ongewapend zijn geweest en in de rug zijn geschoten toen hij in een auto wilde stappen.

Archiefbeeld van een Black Lives Matter-betoging.

Archiefbeeld van een Black Lives Matter-betoging.

Volgens omstander had de man eerder een ruzie tussen twee vrouwen willen sussen. Video-opnames van het incident tonen dat hij kennelijk geen gehoor geeft aan opdrachten van de politie, die hem van korte afstand onder vuur neemt.

Er braken zondagavond onmiddellijk na het incident ongeregeldheden uit in Kenosha. Honderden mensen trokken naar het politiebureau en bestookten de politie met stenen en molotovcocktails. Ze richtten ook vernielingen aan. In de plaats is een nachtelijk uitgaansverbod afgekondigd. Maar de ongeregeldheden duurden tot diep in de nacht volgens plaatselijke media. De gouverneur van Wisconsin, Tony Evers, heeft gezegd dat er een onderzoek komt. De betrokken agenten zijn voorlopig op non-actief gesteld.

Het incident komt na maanden van felle protesten en spanningen naar aanleiding van de dood van een zwarte verdachte in mei in Minneapolis door toedoen van een blanke agent. De dood van George Floyd ontketende een golf van massale protesten tegen politiegeweld en hevige rellen en plunderingen. De Amerikaanse politie is zwaar onder druk komen te staan door alle kritiek en protestacties, onder meer gericht op korten op de begroting van politiediensten en zelfs de opheffing van de politie. In veel steden is het vuurwapengeweld sinds mei enorm toegenomen.

Afgelopen vrijdag schoot de politie in Lafayette een met een mes bewapende zwarte verdachte neer die kort daarna aan zijn verwondingen overleed.

Let op: onderstaande beelden kunnen als schokkend worden ervaren.