Nieuws/Binnenland

'Vertrouwelijkheid MH17 is onzin'

Het kabinet verschuilt zich achter Oekraïne om geen verdere informatie te hoeven prijsgeven over de waarschuwing, die Kiev drie dagen voor de aanslag op vlucht MH17 gaf over het luchtruim boven Oost-Oekraïne.

Volgens Den Haag kan geen inzage worden gegeven in het verslag, dat een Nederlandse diplomaat maakte van een bijeenkomst op 14 juli in Kiev, waar onder meer werd gemeld dat de pro-Russische separatisten met zwaar geschut een Oekraïens Antonov-vliegtuig uit de lucht hadden geschoten. De Rijksvoorlichtingsdienst voert daarbij als reden aan dat het gaat om vertrouwelijke informatie van een buitenlandse mogendheid.

Maar de Oekraïense ambassade zegt tegen deze krant nooit te zijn benaderd met de vraag of het mogelijk was om het verslag van de bijeenkomst te publiceren. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken wil niet zeggen of er wellicht vanuit Kiev is gesteld dat het verslag onder de pet moest blijven.

De aanwezige Nederlandse diplomate deelde het verslag van de bijeenkomst met Den Haag, maar het kabinet verzuimde de informatie door te spelen aan luchtvaartmaatschappijen.

D66 en CDA eisen nu dat het kabinet vandaag voor twaalf uur het gespreksverslag openbaar maakt. Ze willen verifiëren wat er van de Oekraïense waarschuwing precies aan Den Haag is gemeld.

De partijen vinden het een onzinnige verdediging dat het kabinet schermt met ’vertrouwelijkheid’, aangezien Kiev nota bene zelf over de bijeenkomst een persbericht heeft uitgegeven.