Nieuws/Binnenland
868696
Binnenland

Eis: 8 jaar cel 80-jarige voor doden vriendin

Een tachtigjarige man uit Hilversum heeft in blinde woede zijn 74-jarige vriendin uit Loosdrecht doodgestoken en moet daarvoor 8 jaar cel krijgen. Dat heeft de officier van justitie vrijdag voor de rechtbank in Utrecht geëist.

De man en de vrouw kenden elkaar ongeveer een jaar en waren net terug van een reisje op de Donau. Hij wilde graag met haar alleen zijn, terwijl zij graag gezellig contact met anderen maakte.

De huishoudhulp trof de vrouw 31 juli 2014 aan in de woning van de man, die met een overdosis pillen op bed lag.

De twee leerden elkaar kennen in een winkelcentrum. De man had ruim een half jaar eerder zijn vrouw verloren na 45 jaar huwelijk en rouwde nog. Hij was jaloers toen zijn vriendin met anderen bezig was. Toen hij voelde dat zij het uit wilde gaan maken spaarde hij negentig pillen op. De twee kookten en aten samen waarna het hoge woord eruit kwam.

De man was gekrenkt en sloeg zijn vriendin in een woede-uitbarsting met een fles. Ook had de vrouw negen messteken, al zegt de man zich niet te herinneren te hebben gestoken. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) had de man geen moordplannen vooraf en is er sprake van doodslag in een opwelling.

Het stoort de officier van justitie vreselijk dat de man vooral over zijn eigen ellende zeurt, bijvoorbeeld over het eten in de gevangenis. Hoewel er geen stoornis is vastgesteld door deskundigen moet de man wel licht verminderd toerekeningsvatbaar worden geacht. Ook bestaat er nog kans op herhaling als de man weer een relatie zou krijgen.