Nieuws
868737
Nieuws

Steeds meer mensen verbreken contact met familie

"Ik heb mijn broer al 31 jaar niet gezien"

Het lijkt zo gewoon: even bijkletsen met je zus, een gezellige zondagmiddag bij je ouders of een kop koffie bij je grote broer! Toch is dat voor veel mensen niet het geval. Steeds vaker verbreken we het contact met familieleden. "Ik had nooit gedacht dat k hem nooit meer zou spreken."

Breken met familieleden? Het lijkt tegenwoordig eerder regel dan uitzondering. Uit een onderzoek blijkt dat veertig procent wel een familielid heeft met wie hij of zij niet meer praat. Vooral met broers en zussen (67%) is het contact resoluut verbroken. In de meeste gevallen is een ruzie (48%) de boosdoener of is het gezin uit elkaar gevallen nadat beide ouders zijn overleden (17%).

Tragisch

Leeft dit ook onze lezeressen? Met meer dan honderd reacties op onze oproep is het antwoord: ja! De ene emotionele mail na de andere stroomde onze mailbox binnen. "Kapot ga je eraan", zegt moeder Iris Wegener, die haar zoon al vier jaar niet meer heeft gezien. "Als mens en als moeder. Mijn jongste van elf heeft ook veel verdriet en mist zijn grote broer Daniel ontzettend. Op het moment durf ik geen hoop te koesteren op contact met hem. Ik heb gekozen voor de 'Koninklijke weg', als verstoten ouder zie ik af van de strijd. Ik heb vanwege mijn eigen rust afstand genomen en mijn zoon niet benaderd", vertelt Wegener.

Moeder Wilma is ook kapot van verdriet. Zij heeft haar dochter al vier jaar niet meer in de ogen gekeken. "Mijn leven heeft geen zin meer", vertelt ze geëmotioneerd. "Ik zie mijn dochter niet meer én dat is echt diep tragisch. Ik ben kapot van verdriet. Het was dit jaar al de vierde kerst zonder haar", vertelt ze.

Onoplosbaar probleem

Volgens psycholoog Jeffrey Wijnberg begin is de oplossing ver weg, als de andere partij contact weigert. "Ik heb het in mijn familie helaas ook meegemaakt, je lijdt er onder. Vooral rond de feestdagen is het een onoplosbaar probleem. Het is vaak niet iets wat je even wegzet, accepteert of een plekje geeft. Je kunt er natuurlijk even een tijdje niet aan denken, maar het probleem komt altijd terug. Zeker tijdens de kerstperiode. Met familie ben je van oorsprong verbonden, het voelt niet goed als die banden verbroken zijn", legt Wijnberg uit.

"Toch heeft een verhaal altijd twee kanten. Dat zie je ook in programma’s als 'Het Familiediner'. Ik heb ook weleens iemand in mijn praktijk gehad die geen contact meer had met haar zoon en de kleinkinderen vanwege de schoondochter. Ze zei dat ze er alles voor over had om het weer goed te maken. Ik vroeg of ze bereid was om op haar knieën te gaan en excuses aan te bieden. 'Dat nooit’, gruwde ze. Goed maken gaat voor veel mensen een brug te ver. Mensen zijn vaak ook gewoon trots. Toch zou je voor de lieve vrede sorry kunnen zeggen. Durf te kijken naar wat jij zelf kan bijdragen om het contact te herstellen. Dat lijkt me een mooie kerstgedachte, het gaat over vergeving. Het is namelijk nooit helemaal zonder reden dat het contact verbroken wordt", aldus Wijnberg.

"Ik heb al 31 jaar geen contact met mijn broer"

Anita Tebbens-de Hart: "Ik zal het moment dat ik mijn broer voor het laatst gesproken heb nooit vergeten. Dat was de avond voor mijn bruiloft op 18 mei 1983 door de telefoon. Het was een leuk gesprek, van een broer die vroeg hoe de dag erna ging lopen, wat ik zou dragen en of ik zenuwachtig was. Nooit had ik kunnen bedenken dat ik hem daarna nooit meer zou spreken. Op mijn bruiloft kwam hij in elk geval niet opdagen en sindsdien heb ik hem nooit meer gezien.

Natuurlijk heb ik meerdere malen geprobeerd te achterhalen wat er is gebeurd, maar ik heb nooit een antwoord gekregen.Het leven gaat door en ondertussen zijn de mensen, die het antword misschien wel hadden, allemaal overleden en ben ik bang dat ik nooit duidelijkheid krijg. Ik heb een heerlijk leven, met een superlieve man en heerlijke kinderen maar het niet zien van mijn broer blijft toch een zwarte plek in mijn leven. Ik ben nu 51 en hij 53 ik hoop ooit mijn grote broer nog eens terug te mogen zien.."

Lees ook:

Zien jullie iedereen in de familie nog? Hebben jullie ervoor gekozen om iemand helemaal uit het leven te bannen of ben je misschien zelf niet meer welkom bij een broer/zus/vader bijvoorbeeld? Deel je ervaring hieronder met ons!