Nieuws/Binnenland
868904
Binnenland

Saffraan gezond of niet?

undefined

Onlangs kwam ik een artikel tegen over saffraan. Dat zou werkelijk tegen van alles helpen. De hersenfuncties stimuleren. Er zouden veel fytonutriënten, vitaminen en mineralen in zitten. Leeftijdsgerelateerde staar wordt voorkomen of uitgesteld door het eten van saffraan omdat er zoveel antioxidanten in zitten die vrije radicalen bestrijden. Het zou ook kanker bestrijden, maar nergens kan ik een wetenschappelijke onderbouwing vinden. Kunt u me meer vertellen? Want anderen zeggen weer dat het juist gevaarlijk zou zijn.

Naam bekend bij de redactie

----

Voor de beweringen dat saffraan de hersenfuncties zou stimuleren, leeftijdsgerelateerde staar zou voorkomen of uitstellen en kanker zou bestrijden is geen hard wetenschappelijk bewijs. Er zijn inderdaad een aantal onderzoeken gedaan naar effecten van saffraan  in cellen en dieren, maar wat de resultaten uit deze onderzoeken betekenen voor mensen is heel lastig in te schatten. Muizen zijn nu eenmaal geen mensen.De studies die tot nu toe zijn gedaan in kleine groepen patiënten zijn bijna allemaal van slechte kwaliteit. Daardoor weten we niet of de resultaten echt zo zijn of het gevolg zijn van fouten of zwakke punten in het onderzoek. Er zijn te weinig studies die goed onderzocht hebben of saffraan ziektes in mensen kan voorkomen. Ook is er nog geen onderzoek gedaan naar mogelijke negatieve effecten of bijwerkingen van het eten van (extra) saffraanAntioxidanten is een verzamelnaam die vaak wordt gebruikt voor stoffen zoals de vitamines E en C, spoorelementen zoals seleen, en bioactieve stoffen, zoals aanwezig in groente en fruit. Deze stoffen kunnen helpen tegen beschadiging van cellen of weefsels en daarmee mogelijk op de lange termijn tegen ziekten als kanker en hart- en vaatziekten. Daarvoor is echter nog geen afdoende bewijs. Aangetoond is wel dat slikken van supplementen met antioxidanten geen extra bescherming oplevert, in sommige studies leek het risico zelf toe te nemen.Kortom van normaal gebruik van saffraan in gerechten zoals paella zijn geen negatieve effecten bekend. Extra veel of vaak saffraan gebruiken zou ik niet aanraden omdat 1) er geen goed wetenschappelijk bewijs is dat dit positieve effecten heeft en 2) belangrijker nog we niet weten of er mogelijk negatieve effecten zijn.Astrid Postma-Smeets