Nieuws/Binnenland
868924
Binnenland

Te veel pijn om te slapen

undefined

Ik heb als 70-jarige man zoveel pijn dat ik nauwelijks meer slaap. Ik heb last van schokkende en trekkende benen en ik ben diabeet, type 2. Ik slikte lyrica, maar mijn huisarts schrijft nu cymbalta voor.

Helaas blijft de pijn, ondanks een aanvullende grote hoeveelheid paracetamol. Sinds een beroerte slik ik ook andere medicatie.

Naam bekend bij de redactie

----

U vertelt niet of u bij een specialist onder behandeling bent. Gezien uw leeftijd loopt u namelijk risico op een zogenoemde (diabetische) polyneuropathie: een aantasting van met name de beenzenuwen als gevolg van de diabetes. Dit zou uw klachten deels kunnen verklaren.Deze wijzen in ieder geval niet op een aderprobleem. Ook zouden de pijnklachten en schokken en trekken van de benen uit de lage rugstreek kunnen komen, bijvoorbeeld omdat daar zenuwen bekneld zitten. Wat betreft de klachten, los van een eventuele anderszins behandelbare oorzaak, zijn middelen als lyrica en cymbalta een goede keus voor diverse soorten pijnklachten. Vooral in het kader van polyneuropathie, dus niet zozeer tegen schokken en dergelijke.Tegen de nachtelijke schokken en krampen is clonazepam het aangewezen middel, maar u noemt dat niet. Ook zal moeten worden gekeken naar eventuele bijwerkingen van medicijnen, met name middelen ter verlaging van het cholesterol. Voor zover dat nog niet is gebeurd, lijkt onderzoek door een neuroloog op zijn plaats om een diagnose te stellen en vervolgens te trachten de klachten aan te pakken. Een goede nachtrust is immers belangrijk.Gerald van Leersum