Nieuws/Buitenland
869102
Buitenland

Autobom voor bezoek Erdogan aan Somalië

Een dag voor het bezoek van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan is in de Somalische hoofdstad Mogadishu een zelfmoordaanslag gepleegd. Voor het hotel waar de Turkse delegatie die het bezoek voorbereidt verblijft, ging een autobom af. De aanslag kostte volgens ooggetuigen minstens twee Somalische politiemensen het leven.

De delegatie bleef ongedeerd, liet het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Erdogan zet zijn bezoek vrijdag ondanks de aanslag ook gewoon door, bevestigde zijn premier Ahmet Davutoglu. De Turkse president opent het vernieuwde vliegveld van Mogadishu, dat grotendeels met Turks geld is gerenoveerd.

De aanval is opgeëist door de islamitische terreurbeweging al-Shabaab. ,,We hebben het hotel aangevallen en meerdere Somalische politieagenten gedood'', liet een woordvoerder van de groepering weten. Over het bezoek van Erdogan zei hij niets. Het is dan ook onduidelijk of de aanslag daar verband mee houdt. De Turkse premier liet weten dat hij laat onderzoeken of de Turken in het hotel het doelwit waren.