Nieuws/Buitenland
869146
Buitenland

Duitser mag staand blijven plassen

Mannen hoeven niet te gaan zitten tijdens het plassen. Een Duitse rechtbank heeft donderdag het recht om te blijven staan tijdens het urineren bevestigd. Dat gebeurde in een zaak die was aangespannen door een huisbaas, die 3000 euro van een borgsom wilde inhouden omdat een huurder met zijn urine een marmeren vloer zou hebben beschadigd.

De discussie over staand of zittend plassen is geen geintje in Duitsland. Op sommige toiletten geeft een rood verkeersbord aan dat mannen niet mogen blijven staan. Tegenstanders van zittend plassen hebben er een speciale term voor bedacht, het ietwat minachtende 'Sitzpinkler'.

De rechter in Düsseldorf zei donderdag dat mannen die blijven staan „erop kunnen rekenen dat ze af en toe ruzie krijgen met huisgenoten, vooral met vrouwen”, maar niet aansprakelijk zijn voor bijkomende schade. „Hoewel steeds meer mannen hierop afgericht zijn, is staand plassen nog altijd veelvoorkomend.”

Overigens zijn deskundigen het erover eens dat zittend plassen beter is, omdat de bekkenbodemspier dan meer kan ontspannen en de blaas dan beter geleegd wordt.