Nieuws/Binnenland
869364817
Binnenland

Opluchting overheerst na noodlanding

Neergestort sportvliegtuig bij A50 Apeldoorn geborgen

Apeldoorn - Het sportvliegtuig dat vrijdagochtend een noodlanding maakte in een weiland bij Apeldoorn is geborgen. Dat meldt Rijkswaterstaat. Tijdens de bergingsoperatie kon de naastgelegen snelweg A50 openblijven. Om automobilisten niet af te leiden, waren om het toestel grote schermen neergezet.

Het vliegtuigje kwam vrijdagochtend terecht in een greppel naast de A50 ter hoogte van het gehucht Beemte-Broekland. Alle achttien inzittenden, een piloot en zeventien parachutisten, bleven ongedeerd. Het vliegtuig zou hebben gekampt met motoruitval. De piloot kon het na een glijvlucht veilig aan de grond zetten.

Er is wat kerosine uit het vliegtuig gelekt. Zaterdag worden de berm en de greppel schoongemaakt. Daarvoor wordt een rijstrook van de A50 afgezet.

Het is nog niet bekend waarom de motor van het vliegtuig is uitgevallen. Het vliegtuig, met vliegtuigregistratienummer PH-FST, is een Cessna 208; een eenmotorig passagiers- en transportvliegtuig dat door parachutisten vaak gebruikt wordt. De luchtvaartpolitie doet onderzoek naar de oorzaak van de noodlanding.

Skydive Teuge is volgens de manager geschrokken, maar „we zijn ook verheugd dat iedereen ongedeerd is uitgestapt, op eigen kracht.”

Vanwege het incident was de A50 van Arnhem naar Zwolle dicht bij Apeldoorn-Noord. In beide richtingen stond file, meldt de ANWB. Verkeer richting Apeldoorn kon bij knooppunt Beekbergen omrijden via Amersfoort (A1, A28).

Heeft u iets gezien van deze noodlanding? Mail naar nieuwsdienst@telegraaf.nl of app naar onze whatsapp tiplijn. Of zet ons nummer in je telefoon: +31 613650952

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo