Nieuws/Buitenland
870166
Buitenland

President Napolitano kondigt vertrek aan

President Giorgio Napolitano (89) van Italië stapt binnenkort op. Dat heeft het staatshoofd woensdagavond bevestigd in zijn nieuwjaarstoespraak, zo meldt persbureau ANSA. In de Italiaanse pers was al enkele weken geleden gemeld dat Napolitano gauw zijn functie zou neerleggen wegens zijn hoge leeftijd.

,,Tegen hen die hopen dat ik doorga in mijn ambt, zeg ik simpelweg dat het mijn plicht is de tekenen van moeheid niet te onderschatten'', aldus Napolitano, die in juni negentig hoopt te worden.

Veel Italianen danken Napolitano op Twitter voor zijn lange staat van dienst aan het vaderland, met de hashtag #graziegiorgio (bedankt, Giorgio). Premier Matteo Renzi komt nu de moeilijke taak toe de verkiezing van een opvolger in goede banen te leiden. In 2013 werden de politici het niet eens over een opvolger, waarop Napolitano werd gevraagd voor een tweede ambtstermijn. De presidenten van Italië worden gekozen door een verenigde vergadering van Kamer van Afgevaardigden, Senaat en regiovertegenwoordigers. In de Italiaanse pers wordt onder anderen oud-premier Romano Prodi getipt als opvolger.