Nieuws/Buitenland
870192
Buitenland

Palestina treedt toe tot ICC

Palestina heeft zich woensdag aangesloten bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. De Palestijnse president Mahmoud Abbas tekende daartoe het Statuut van Rome, het oprichtingsverdrag van het ICC. Daarnaast tekende hij negentien andere internationale verdragen, aldus de Palestijnse televisie.

In Israël was menigeen bevreesd voor die stap. Israëlische militairen of politici zouden als verdachten van oorlogsmisdaden tegen Palestijnen voor het ICC in Den Haag kunnen worden gedaagd, zo vreest men. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu dreigde woensdag dan ook meteen met ,,maatregelen'', toen de stap van Abbas bekend werd. Ook vanuit Washington was gewaarschuwd voor Palestijnse toetreding tot het ICC.

Anderzijds krijgt het ICC nu ook bevoegheid voor eventuele Palestijnse oorlogsmisdaden. Zo heeft de radicale Hamas-beweging vanuit de Gazastrook burgerdoelen in Israël met raketten bestookt.

De stap van Abbas volgt op een vergeefse poging dinsdag om via een stemming in de VN-Veiligheidsraad te laten vastleggen dat Israël in 2017 de bezette Palestijnse gebieden moet hebben verlaten.

De Palestijnse Autoriteit deed in 2009 al een poging het ICC een onderzoek te laten openen naar vermeende Israëlische oorlogsmisdaden. Toenmalig hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo wees dat verzoek af omdat toen niet duidelijk was of Palestina een staat was. Alleen staten kunnen toetreden tot het ICC. De Algemene Vergadering van de VN heeft die kwestie in 2012 opgehelderd door Palestina als staat te erkennen.