Nieuws/Buitenland
870196
Buitenland

Alle vluchtelingen van Blue Sky M gered

Alle vluchtelingen die aan boord waren van het vrachtschip Blue Sky M, tussen de zevenhonderd en duizend mensen, zijn veilig in Italië aangekomen. Een vermoedelijke mensensmokkelaar is opgepakt. Het Italiaanse Rode Kruis herriep woensdag een bericht van eerder die dag dat er vier dode migranten op het schip waren aangetroffen.

Het schip arriveerde in de nacht van dinsdag op woensdag in de haven van Gallipoli. De vluchtelingen komen voornamelijk uit Syrië. Zij waren door de bemanning, mensensmokkelaars, op open zee in de steek gelaten. De migranten zijn ondergebracht in een school. Ongeveer 130 mensen zijn naar ziekenhuizen gebracht, meldden lokale media.

De Italiaanse kustwacht nam dinsdagmiddag het onder Moldavische vlag varende schip over. Het dreef stuurloos rond nadat de bemanning ervandoor was gegaan en dreigde op de kust te lopen. Er zou zijn geknoeid met de stuurinrichting van het schip.

De Blue Sky M was vertrokken uit Turkije met bestemming Kroatië. Eerder op dinsdag werd voor de kust van het Griekse eiland Korfu alarm geslagen, toen er over het schip een noodsignaal binnenkwam via het Europese noodnummer 112. De Griekse marine nam toen contact op met het schip en kreeg de kapitein te spreken. Op de vraag of er problemen waren, antwoordde de kapitein „nee” en „ik vervolg mijn reis gewoon naar Italië”.

De Italiaanse kustwacht besloot later ook poolshoogte te nemen toen het schip na een koerswijziging in Italiaanse wateren was beland. Aan boord waren onder anderen dertig kinderen van onder de drie jaar, zwangere vrouwen en enkele gewonden.