Nieuws/Buitenland
870206
Buitenland

Zeven lichamen AirAsia geborgen

De eerste twee lichamen van slachtoffers van het zondag neergestorte AirAsia-toestel zijn woensdag in de Indonesische stad Surabaya aangekomen. Vijf andere lichamen worden vanaf een oorlogsschip opgehaald zodra de weersomstandigheden dat toelaten, meldde de krant Jakarta Post.

De zeven geborgen lichamen zijn van vier mannen en drie vrouwen, onder wie een stewardess. Er waren 162 mensen aan boord, voornamelijk Indonesiërs.

De Airbus heeft mogelijk een veel te steile klim gemaakt voordat hij neerstortte. Dat blijkt uit een eerste analyse van de (nog onvolledige) radargegevens, meldde een anonieme bron bij het onderzoek naar het ongeluk. Verder lijkt het erop dat het vliegtuig intact was toen het neerstortte. „Omdat er weinig puin drijft, lijkt het erop dat het vliegtuig niet in de lucht doormidden brak, maar door de klap op het water”, zegt een vliegtuigexpert. Ook de gevonden lichamen lijken zo goed als ongeschonden.

Tatang Zaenudin van de Indonesische reddingsdiensten zei in eerste instantie dat een van de geborgen lichamen een reddingsvest om had. Later ontkende hij dit. Als passagiers een zwemvest droegen, kan dat betekenen dat zij tijd hebben gehad zich op de crash voor te bereiden.

De locatie van het toestel is woensdag waarschijnlijk gevonden; op een foto is een groot, donker object te zien. Het vliegtuig ligt op een diepte van dertig tot vijftig meter.

Vlucht QZ8501 was zondag op weg van Surabaya, in het oosten van het Indonesische eiland Java, naar Singapore. Het toestel verdween zo'n drie kwartier na het opstijgen in slecht weer van de radar en stortte in de Javazee, voor de kust van het Indonesische eiland Borneo.