Nieuws/Binnenland
870209
Binnenland

Aanloop naar oudejaarsavond verloopt rustig

Oudejaarsdag is vooralsnog in de aanloop naar de jaarwisseling rustig verlopen. Wel waren er woensdag veel klachten over vuurwerkoverlast. Rond 17.00 uur waren er bijna 57.000 klachten binnengekomen bij het meldpunt vuurwerkoverlast.nl. Woensdagochtend stond de teller nog op 40.000 meldingen. Per uur kwamen honderden meldingen binnen.

Het zachte weer stimuleert de vuurwerkverkoop volgens woordvoerder Leo Groeneveld van de Branchevereniging Pyrotechniek. Hij verwacht dat de branche op oudejaarsdag een omzet van wel 25 miljoen gaat halen. „Het is echt vuurwerkweer: niet te veel wind, droog en vanavond laat hier en daar licht vriezend.”

In diverse steden vond de politie illegaal vuurwerk. Zo werd in een bergplaats in een flat in Uithoorn 300 kilo illegaal vuurwerk aangetroffen. De politie vond in een huis in Almere maar liefst 315 kilo illegaal vuurwerk en in een huis in Elburg 150 kilo.

De politie in Hoogkerk arresteerde drie mensen nadat ze agenten dinsdagavond hadden bekogeld met stenen en zwaar vuurwerk. De politie in deze Groningse plaats is extra alert en houdt een eenheid van de ME achter de hand voor eventuele onlusten op oudejaarsavond. Het was de laatste dagen al onrustig in Hoogkerk.

Raddraaiers en brandstichters kunnen op oudejaarsavond rekenen op een lik-op-stukbeleid. De strafeis voor geweld tegen ambulancepersoneel of brandweerlieden in de nacht van woensdag op donderdag zal 200 procent hoger liggen dan normaal. Dit beleid moet helpen het feest ongestoord te laten verlopen.