Nieuws/Buitenland
870220
Buitenland

'Vluchtelingen rampboot stookten vuurtje'

Er is de leider van het onderzoek naar de bootramp met de Norman Atlantic ter ore gekomen dat vluchtelingen onderin het ruim een vuurtje hadden gestookt om het warm te krijgen.

Tot nu toe staat het officiële dodental van het rampschip op elf, maar dat kunnen er meer geweest zijn. De Italiaanse aanklager Giuseppe Volpe, die het onderzoek naar de ramp leidt, zegt dat er onder de geredde mensen tenminste drie illegale immigranten - twee Afghanen en een Syriër -zaten. Een van hen had politiek asiel aangevraagd. De Afghanen hebben gezegd dat een paar van de mensen benedendeks het koud hadden en dat ze daarom een vuurtje hadden gestookt. Cijfers over hoeveel mensen illegaal meereisden zijn er niet.

Eerdere berichten meldden dat de brand was ontstaan in een vrachtwagen die olijfolie vervoerde. Er is nog geen officiële oorzaak van de brand aan te wijzen, zei Volpe. Technisch onderzoek moet dat gaan uitwijzen.

Twintig geredde mensen stonden volgens de Griekse minister van Commerciële Scheepvaart Miltiadis Varvitsiotis niet op de passagierslijst. Er stonden 478 mensen op de lijst van opvarenden.