Nieuws
870222
Nieuws

VAARKRANT JAAROVERZICHT 2014

12 maanden, 12 boten

Tijd om terug te blikken. 2014 was in de watersport een alleszins bewogen jaar . Voor de Vaarkrant redactie waren er een paar hoogtepunten.  En natuurlijk moesten we ook een paar dieptepunten in de archieven noteren.

Hoogtepunt voor de Vaarkrant was de barre Engelandvaarderstocht met de piepkleine Yvette II over de Noordzee. Ook de Transatlantische oversteek met De Lage Landen tijdens de Clipper Round the World Race en het vertrek van de Volvo Ocean Race in Alicante rekenen we tot onze persoonlijke topmomenten. Maar ook de wereldtitels van Marit Bouwmeester en Nicholas Heiner tellen in dit rijtje mee. Ook waren er dieptepunten. Zoals het stranden van de Team Vestas Wind op het rif in de Indische Oceaan en het fatale speedbootongeluk in Vinkeveen. Enfin, tijd voor een Vaarkrant terugblik op 2014.

Januari

In Düsseldorf wordt de Nederlandse kwaliteit weer duidelijk bij de verkiezingen voor het Europese zeiljacht en motorboot van het jaar 2014. In hun eigen categorie won bij de zeilboten de oer-Nederlandse Contest 42 CS en bij de motorboten de Friese Jetten 35 AC.

Februari

Op Boot Holland vieren veel stalen boten hun première. Opvallend waren de nieuwe Serious Yachts Brightly 1260 en de Luna 44 van Brandsma. Een nieuwe trendsetter is de Vedette Hollander Trend 32, een complete no-nonsense familiekruiser met een verrassend lage prijs.

Maart

Op de Maartse HISWA Amsterdam Boat Show worden de boten van het jaar bekend gemaakt. Bij de zeilboten won verrassend de Essence 33 en de prijs bij de motorboten ging naar de verrassende Interboat 7 Neo.

April

Het voorjaar stond voor de Vaarkrant in het teken van de Engelandaarderstocht met de Yvette II over de Noordzee. In het 5,5 meter lange en slechts 1,65 meter brede houten bootje zaten naast de twee Vaarkrant redacteuren ook de kleinkinderen van de originele opvarenden van 1943.

Mei

Tijdens de Vuurschepenrace doet Team Brunel de eerste stappen op het wedstrijdveld. Uiteraard is de 65 voet racemachine de snelste, maar het na Brunel gefinishte jacht Luctor 3 wint op handicap. En dat is volgens schipper en eigenaar Wouter Hermsen"Een teamprestatie van formaat. 

Juni

Vaarkrant redacteur Teije Brandsma zeilt op de OneDLL, de raceboot van De Lage Landen de etappe in de Clipper round the World Yacht Race van New York naar Londonderry mee. Het team wint de etappe niet, maar het leverde wel een serie prachtige ‘inside stories’ op.

Juli

Kort voor de start van de Volvo Ocean Race wint Team Brunel de Marina Rubicón Round Canary Islands Race. Daarmee versloeg de Nederlandse boot het Spaanse Campos-team en de Zweedse SCA-boot en deelde de eerste klap uit in aanloop naar de start op 4 oktober

Augustus

Op een prachtige zomerse avond wordt Vinkeveen opgeschrikt door een afschuwelijk ongeluk op het water. Een horrorschipper op een houten speedboot ramt in het donker onder invloed op hoge snelheid een sloep met vier vrienden. Twee van hen overlijden ter plekke.

September

Nederland mag in September twee wereldkampioenen zeilen kronen. Zowel super-Friezin Marit Bouwmeester als outsider Nicholas Heiner winnen in het Spaanse Santander de Laser de felbegeerde wereldtitel in een van de zwaarste zeilklassen. En daar had niemand op gerekend.

Oktober

De 1 etappe van de Volvo Ocean Race wordt een prooi voor het sterke team Abu Dhabi, dat het Chinese Dongfeng en het Nederlandse Team Brunel nipt voor blijft. Met identieke zeilboten wordt oceaanzeilen een soort marathon matchracen. En Abu Dhabi heeft de langste adem.

November

De befaamde Route du Rhum van de Bretonse kust naar Guadeloupe wordt als snelste afgelegd door de Fransman Loick Peyron. Met de maxi trimaran Banque Populaire VII vestigde hij een nieuw record in 7 dagen, 15 uur, 8 minuten en 32 seconden  (22.93 knopen gemiddeld) 

December

Een ander record werd in de Rolex Sydney Hobart Race gevestigd. Daar kwam  supermaxi Wild Oats XI van Aussie Bob Oatley voor de 8 keer als snelste in Hobart aan. Een unieke prestatie, zeker met de concurrentie van het duurste racejacht ter wereld, Comanche van Jim Clark.