Nieuws/Binnenland
870224
Binnenland

'Jihadronselaar' eet en drinkt weer

De vermeende jihadronselaar Abou Moussa eet en drinkt weer. Een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) zei tegenover het ANP dat er „geen sprake meer is van een honger- en dorststaking in de penitentiaire inrichting in Vught”.

Abou Moussa, zijn echte naam is Azzedine C., dronk volgens zijn advocaat André Seebregts sinds dinsdag niet meer. Eerder was de Hagenaar al in hongerstaking gegaan. Hij zit op de 'terroristenafdeling' in de gevangenis in Vught. Volgens Seebregts is C. verzwakt.

C. (32) stelt dat hij op de 'terroristenafdeling' onder meer te maken heeft gehad met onnodig geweld als hij bevelen niet snel genoeg opvolgt. Hij wordt naar eigen zeggen uitgelachen en vernederd. Ook zou hij worden gedwongen een 'Guantanamo'-gevangenenpak aan te trekken. Zonder zo'n pak zou hij niet mogen luchten. Verder beklaagt hij zich erover dat hij over zijn geslachtsdelen wordt gefouilleerd.

Seebregts meldt dat de directie van de gevangenis C. donderdag om 15.00 uur een handreiking heeft gedaan. Als hij zou stoppen met zijn dorst- en hongerstaking mocht hij uit de isoleercel. Verder heeft de directie gezegd verder met hem te willen praten om te kijken naar een „werkbare oplossing”, aldus de advocaat.

Abou Moussa had sinds dinsdagochtend 09.30 uur, tweeënhalve dag niet meer gedronken. Na drie dagen wordt dat gevaarlijk, weet Seebregts. „Daarom ben ik blij dat hij met zijn dorststaking is opgehouden.”

C. wordt ervan verdacht mensen te hebben geronseld voor de jihad in Syrië en Irak. Hij wordt ook beschuldigd van het voorbereiden van „moord/doodslag met een terroristisch oogmerk” in dat gebied.

De woordvoerder van DJI benadrukte dat de DJI „altijd alle gedetineerden op een respectvolle en correcte manier” behandelt. „Als een gedetineerde zich echter niet aan de regels houdt, kunnen sancties volgen conform de wet- en regelgeving.”