Nieuws/Buitenland
870227
Buitenland

Uber stopt toch in Spanje na verbod rechter

Taxidienst Uber stopt in Spanje. Begin van de maand verbood de rechter de dienst, maar toen zei het van oorsprong Amerikaanse bedrijf door te zullen gaan. Woensdag liet de Spaanse directeur aan de krant El País weten dat het bedrijf ,,de wet wil respecteren'' en daarom stopt.

Sinds kerst werkt de app UberPOP op last van de rechter niet meer in Spanje. Die app gebruiken chauffeurs en klanten om met elkaar in contact te komen. Betalen met creditcard is evenmin mogelijk. Uber was negen maanden lang actief in Spanje.

De rechter in Madrid verbood UberPOP omdat de dienst oneerlijke concurrentie voor gewone taxichauffeurs zou zijn. Die moeten een taxivergunning hebben, in tegenstelling tot de particuliere chauffeurs van Uber. Een taxi-associatie in de Spaanse hoofdstad had het proces aangespannen. Ritten via UberPOP zijn vaak veel goedkoper dan ritten met een reguliere taxi.

Uber verwacht uiteindelijk wel weer verder te gaan in Spanje, maar geeft geen datum. Volgens het bedrijf kun je wat bijverdienen met UberPOP, maar kun je er niet van leven. Daarom zou er geen sprake zijn van concurrentie met gewone taxichauffeurs.

In Duitsland en België is UberPOP ook verboden, net als in Nederland. Deze maand kwam de rechter in ons land tot deze uitspraak. Uber wil daartegen in beroep gaan, heeft het bedrijf aangekondigd. Intussen wordt de dienst nog wel aangeboden.

In Frankrijk gaat het verbod op UberPOP op 1 januari in.