Nieuws
870238
Nieuws

Abvakabo wint kort geding

Zorg-cao op de klippen

Abvakabo heeft een kortgeding gewonnen in het conflict dat de bond had met werkgeversorganisatie Actiz en drie andere bonden over de afgesloten cao voor de verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg. Dat meldt Abvakabo in een persbericht.

De partijen sloten dit najaar een onderhandelaarsakkoord, waar een flinke loonstijging voor de thuiszorg in was afgesproken, onder voorwaarde dat de minister gemeenten zou verplichten een bodemtarief te betalen voor de afname van thuiszorg. Nadat ook de leden van de cao-partijen hadden ingestemd met deze bepaling, ontstond echter alsnog ruzie over de uitwerking van die voorwaarde.

Volgens de werkgevers en de kleine bonden CNV, NU’91 en FBZ was het altijd de bedoeling geweest een ministeriële regeling eerst goed te keuren, voordat sprake kon zijn van die loonstijging. Abvakabo claimt echter dat dit nooit is afgesproken en zette eerder deze maand daarom niet zijn handtekening onder de tekst die de andere cao-partijen indienden bij het ministerie van Sociale Zaken waarin die voorwaarden werden gesteld.

Door de uitspraak van de rechter mag de cao niet worden ingediend en moeten de partijen alsnog met elkaar om de tafel om de kwestie op te lossen.