Nieuws/Binnenland
870264
Binnenland

India gaat toiletgebruik monitoren

Indiase premier Narendra Modi lanceert een online programma om te controleren of mensen netjes naar het toilet gaan. Vanaf volgende maand zullen ambtenaren door het land trekken en via smartphones en tablets rapporteren over de vraag of toiletten op het platteland wel worden gebruikt. De resultaten worden real time geüpload naar een website.

India's tekort aan toiletten kost het land tientallen miljarden per jaar, vooral door vroegtijdige sterfte en hygiëne gerelateerde ziekten.

Zo'n 626.000.000 Indiërs doen hun behoefte in de open lucht. Gigantsich veel, vergeleken met bijvoorbeeld China waar 'slechts' 14 miljoen mensen geen toilet gebruiken.

Sinds zijn aantreden in mei klaagde premier Modi al herhaaldelijk over de slechte staat van de sanitaire voorzieningen in India. Hij zou de problemen binnen vijf jaar oplossen. De overheid heeft geld vrijgemaakt voor de bouw van toiletten en een paar van's lands grootste bedrijven gevraagd om financiële donaties.

"Eerder waakten we alleen over de bouw van toiletten, maar nu wordt het tijd dat we het gebruik ervan gaan onderzoeken", schrijft de regering woensdag in een verklaring.