Nieuws
870291
Nieuws

Facebook verwijdert foto's opgebaarde moeder

De 28-jarige Veerle Peel is op de vingers getikt door Facebook omdat ze foto's van haar opgebaarde moeder postte. Dat deed ze omdat de beste vrienden van haar moeder in Nieuw-Zeeland wonen en haar zo nog één keer konden zien.

,,Ik moet de foto's verwijderen omdat een van mijn Facebookvrienden ze als 'gewelddadig' heeft gerapporteerd. Maar ik zie ze als een eerbetoon", vertelt de Belgische Veerle aan Het Laatste Nieuws.

De verpleegster had de foto's van haar net overleden, opgebaarde moeder op haar afgeschermde profiel gezet zodat de beste vrienden van haar moeder haar nog konden zien. ,,Mama's beste vrienden wonen in Nieuw-Zeeland. John (71) en Marcia (68) konden niet op tijd het vliegtuig nemen om haar te zien en zaterdag wordt mama al gecremeerd. Ja, ik kon ook een foto mailen, maar ik heb nog een reden: de foto's zijn een eerbetoon. De wereld mag gerust weten dat ik mijn lieve moeder kwijt ben, het allerbelangrijkste in mijn leven."

Het plaatsen van een foto van een opgebaard persoon is overigens bij wet verboden. ,,Juridisch mag het niet. Als andere erfgenamen dit door een rechter laten beoordelen, krijgen ze wellicht gelijk", zegt advocaat Efri De Neve, onder meer gespecialiseerd in ­privacyrecht op Facebook, in de Belgische krant.